Kırgız doktorlar Türkiye'de tecrübe kazanıyor
Önceki yıl Türk Dünyası Kültür Başkenti olan Kastamonu, Türk dünyası ile yakın ilişkilerini sürdürürken genç Kırgız doktorlar Kastamonu'da tecrübe eğitimi alıyor.
Önceki yıl Türk Dünyası Kültür Başkenti olan Kastamonu'da, Türk dünyası ile yakın ilişkileri devam ederken Kırgızistan ile yapılan protokol ile genç Kırgız doktorlar tecrübe ediniyor.
Kastamonu Üniversitesi Tıp Fakültesi, Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi ve Kırgızistan Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Vakfı arasında imzalanan protokol kapsamında Kırgızistan'dan gelen genç doktorlar ve doktor adayları Türkiye'de pratik ve teorik eğitim alma imkanı buluyor.
Protokol kapsamında 120 Kırgız doktorun Türkiye'de tecrübe edinmesi planlanırken, 10 kişiden oluşan ilk heyet eğitimlerini tamamladı, 11 kişilik ikinci heyetin ise eğitimleri sürüyor.
Genç Kırgız doktorlar ve doktor adayları önce Kastamonu Üniversitesi Tıp Fakültesinde teorik eğitim alıyor. Pratik eğitimlerde ise Özel Kastamonu Anadolu Hastanesinde doktorlarla birlikte hasta muayenesi yapıp ameliyatlara girerek Türk doktorların tecrübelerinden yararlanıyorlar.
Kırgız Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Vakfı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Kudret Artıkbaev yaptığı açıklamada, Kastamonu'da eğitim gören ilk hekim heyetinin Kırgızistan'da çok güzel bir şekilde karşılandığını belirtti.
Türkiye'deki tıbbın oldukça geliştiğine işaret eden Artıkbaev, 'Burada aldıkları eğitim dünya standartlarında. Türk tıbbı dünyada sayılı konumdadır. Böyle bir ülkeden tecrübe değişimi eğitimi almak gerçekten herkesi memnun etmiştir. Kırgızistan'da derdine derman arayanlar artık dermanlarını bulabiliyorlar. Şifalarını bulabiliyorlar. Tedavi olabiliyorlar.' dedi.
'Tıp da milli olmalı'
Tıbbın da milli eğitim ve mili savunma gibi milli olması gerektiğini vurgulayan Artıkbaev, şöyle devam etti:
'Bu yüzden Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, 'Beni Türk doktorlarına emanet edin' demiştir. Ülkenin tıbbı da milli olmalıdır, bağımsız olmalıdır. Biz bu anlamda Kırgız tıbbını millileştirmek adına kardeş Türkiye Cumhuriyeti'yle çok önemli bir proje başlattığımızı düşünüyoruz. Kırgız yetkililer tarafından, özellikle Sağlık Bakanlığımız tarafından bu proje çok değer gördü. Kırgızistan'ın en saygın eğitim kurumu olan Kırgız Tıp Akademisinde, bu proje başladıktan sonra, projeye daha fazla katılımcı sağlayabilmek için Türkiye Türkçesi eğitim merkezi açıldı. Şu anda Türkçe eğitime başlandı. Bu da kardeşliğimizin, birbirimize yaklaşmanın çok önemli bir adımı diye düşünüyoruz.'
Proje kapsamında en az 120 Kırgız tıpçıya Kastamonu'da eğitim verileceğini ifade eden Artıkbaev, 'Kırgızistan nüfusunu göz önünde bulundurursanız, yaklaşık 5,5 milyonluk bir Kırgız nüfusunu hesaba katarsanız 120 tıpçı demek çok önemli bir sayı demektir. Kırgız tıbbında devrim yaratacak bir sayı olduğunu düşünüyoruz.' diye konuştu.
Kırgız Tıp Akademisi öğretim üyesi, çocuk kardiyoloğu Daniyar Amatov, tıp alanında üniversite eğitimini Gazi Üniversitesinde tamamladığını belirtti.
Eğitiminin ardından Kırgızistan'a döndüğünü ifade eden Amatov, şunları kaydetti:
'Türkiye tıp hizmeti verme noktasında benim için bir numara. Halkın tıbbi destek alma açısından, SGK'nin karşılaması açısından bence Türkiye çok gelişmiş. Türkiye'den Kırgızistan'a dönünce kendimi Türkiye'nin bir temsilcisi olarak gördüm. Burada genelde genç doktorlarımızı getirdik. Çünkü onlar buradaki doktorların çalışmalarını görüp, nasıl çalıştıklarını öğrendikten sonra geri döndüklerinde daha etkili oluyor.'
Kırgızistan Tıp Akademisi son sınıf öğrencisi Barçinai Curaeva, Türkiye'de eğitim almaktan dolayı mutluluk duyduğunu belirterek, 'Umarım burası çok faydalı olacak. Çocuk muayenesini seyredeceğim. Pratik yönden iyi olacak. Burada öğrendiğim şeyleri Kırgızistan'a götüreceğim.' ifadelerini kullandı.
Türk doktorlardan bir şeyler öğrenmek için Türkiye'ye geldiğini söyleyen Kırgızistan Tıp Akademisi son sınıf öğrencisi Anara Kutmanova da 'Hepimiz çok şanslıyız. Burada Türkiye'nin hastaları tedavi etme metotlarını öğreniyorum.' dedi.