Kestane ormanlarında mücadele sürüyor

Gal arısıyla mücadele için laboratuvar ortamında üretilen böceklerin ardından cezbedici özelliğe sahip sarı tuzaklarla mücadele büyük güç kazandı.

  • 1136

Karadeniz Bölgesi'nde ilk kez 2021 yılında görülen ve kestane ağaçlarının kurumasına sebep olan kestane gal arısı zararlısıyla mücadele hız kesmeden devam ediyor.

Halk arasında ‘katil arı' olarak bilinen kestane gal arısı zararlısına karşı Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü laboratuvarında çoğaltılan 10 bin 300 adet ‘Torymus sinensis' böceği, nisan ayı içerisinde kestane ağaçlarının yoğun olarak bulunduğu ormanlık alanlara bırakıldı. Bunun yanı sıra, kestane ormanlarına gal arısını cezbedici sarı tuzaklar kuruldu.

İnebolu, Cide, Doğanyurt, Küre, Abana, Bozkurt ve Çatalzeytin ilçelerinde kurulumu yapılan sarı tuzaklarla gal arılarının yakalanarak ağaçların kurumasının ve meyve kaybının azaltılması hedefleniyor.

Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü, biyoteknik mücadele çerçevesinde gal arısının uçma döneminde etkili olacak, 5 bin adet cezbedici sarı tuzaklar kurdu.

Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürü Orman Yüksek Mühendisi Uğur Şahin, "2014 yılından beri ülkemizde, 2021 yılından itibaren de ilimizde kestane gal arısıyla mücadele etmekteyiz." dedi.

"3-4 yıl içerisinde Kastamonu'da kestane gal arısı zararlısını yeneceğiz"

Şahin, "Kestane gal arısı, 100 adet yumurta bırakarak hızlı bir şekilde popülasyonu artan bir zararlı. Biyoteknik mücadele kapsamında zararlının azaltılması, biyolojik mücadele kapsamında da faydalı organizmanın arttırılması yoluyla inşallah 3-4 yıl içerisinde Kastamonu'da kestane gal arısı zararlısını yeneceğiz." diye konuştu.

"Kestane gal arısı, 3 yıl içerisinde 17 bin hektarlık alana yayılmış durumda"

Kastamonu'da 2021 yılında ilk defa Cide'de görülen kestane gal arısının 3 yıl içerisinde 17 bin hektarlık alana yayıldığını belirten Şahin, "Normal şartlarda biyolojik mücadelenin 10 yıl gibi bir süresi bulunuyor. 10 yıl sonra kestane gal arısının popülasyonu düşmeye başlıyor fakat bizler, mücadeleyi hızlandırarak ve mücadele alanını da genişleterek kısa sürede bu zararlıyı ortadan kaldıracağız." şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme