Kastamonu'da İşyerleri Eleman Bulamıyor

Türkiye İş Kurumu Kastamonu İl Müdürlüğü tarafından '2013 Yılı Birinci Dönem İşgücü Piyasası Talep Araştırması' yapıldı. Buna göre, Kastamonu'da her 100 işyerinden 25'inde açık iş olduğu ve 2013 yılı içerisinde her...

  • 544
TAKİP ET
Türkiye İş Kurumu Kastamonu İl Müdürlüğü tarafından '2013 Yılı Birinci Dönem İşgücü Piyasası Talep Araştırması' yapıldı. Buna göre, Kastamonu'da her 100 işyerinden 25'inde açık iş olduğu ve 2013 yılı içerisinde her 100 işyerinden 40'ında eleman temininde güçlük çekildiği tespit edildi.


Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Kastamonu İl Müdürlüğü tarafından yapılan işgücü piyasası talep araştırmasında işlerlerinin çalıştıracak eleman bulamaması dikkat çekti. İŞKUR İl Müdürlüğü, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti: 'İstihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması; eğitimin işgücü talebine duyarlılığının artırılmasına, işgücü arz ve talebinin doğru olarak tespit edilmesine ve buna uygun politikaların geliştirilmesi hedefi doğrultusunda Kastamonu genelinde işgücü piyasasının talep boyutunu tespit edebilmek amacı ile 2013 Yılı I. Dönem 'İşgücü Piyasası Talep Araştırması' yapıldı.


Kastamonu genelinde 755 açık iş olup açık iş oranı yüzde 4,2'dir. Kastamonu' da açık iş oranı yüzde 4,2'dir (755 kişi). Sektörlere göre en yüksek açık iş oranı yüzde 5,9 ile konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri sektöründe tespit edilmiştir. Konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri sektörünü yüzde 5,7 ile toptan ve perakende ticaret sektörü ve 5,5'lik açık iş oranı ile İmalat sektörü izlemektedir.


En fazla açık iş Makineci (Dikiş) mesleğindedir. Kastamonu'da açık işlerin en fazla olduğu mesleklerin; Makineci (Dikiş), Mobilya İmalatçısı/Mobilyacı (Ahşap), Garson (Servis Elemanı), Ütücü, Ortacı, Metal Döküm Kalıpçısı, Beden İşçisi (Genel), Marangoz, Betonarme Demircisi, Alçı Dekorasyoncu (Kartonpiyer) meslekleri olduğu tespit edilmiştir.


İşgücü talebinde eğitim düzeyinden ziyade mesleğe ilişkin yeterli bilgi öne çıkmıştır. Açık işler için yaklaşık olarak yüzde 67,2 oranında asgari bir eğitim düzeyi talep edilmektedir. Açık işler için yüzde 22 oranında lise altı eğitimliler, yüzde 16,4 oranında genel lise ve yüzde 13,1 oranında lisans eğitimliler talep edilmektedir. İşverenlerce açık işler için iş arayanlardan talep edilen ek beceriler incelendiğinde ise; yüzde 73,2' sinin mesleğe ilişkin yeterli bilgiyi, yüzde 46,7' sinin fiziksel yeterliliği, yüzde 37,3' ünün takım çalışması becerilerini, yüzde 25,2' sinin iletişim ve ifade etme becerisini, yüzde 25,2' sinin hesap yapabilmeyi, yüzde 18,3'ünün bilgisayar destekli çalışmayı, yüzde 14,6' sının sorun çözebilme kabiliyetini, yüzde 13,9' unun proje tabanlı çalışabilmeyi, yüzde 6,8' inin satış ve pazarlama kabiliyetini ve yüzde 2,4'ünün yabancı dil yeterliliğini talep ettiği tespit edilmiştir.


Temininde güçlük çekilen mesleklerin başında Makineci (Dikiş) gelmektedir. Araştırma kapsamında işyeri ziyaretleri sırasında görüşülen işverenlere hangi mesleklerde ve hangi nedenlerden dolayı eleman temininde güçlük çektikleri sorulmuştur. Eleman temininde en fazla güçlük çekilen bazı meslekler; Makineci (Dikiş), Garson (Servis Elemanı), Orman Mühendisi, Aşçı, Ütücü, Pazarlamacı, Elektrikçi (Genel), Kaynakçı (Oksijen Ve Elektrik), Mobilya İmalatçısı/Mobilyacı (Ahşap) ve Ahşap Boyamacı (elle) şeklindedir.


İşverenlerin yüzde 65,5' i eleman temininde güçlük çekilme nedeni olarak 'yeterli beceri ve niteliğe sahip eleman bulunamamasını', yüzde 54,4'ü 'tecrübeli eleman bulunamamasını', yüzde 35,2'si 'meslekte eleman bulunamamasını', yüzde 14,5'i 'çalışma ortam ve koşullarının beğenilmemesini' ve yüzde 6'sı 'önerilen ücretin yeterli bulunamamasını' göstermiştir. Bu araştırma kapsamında '633' işyeri için veriler derlenmiştir. Bu verilerin daha kapsamlı ve ayrıntılı sonuçlarının da yer alacağı 'Kastamonu İşgücü Piyasası Analizi Raporu' Ekim ayı içerisinde yayımlanacaktır'

Bakmadan Geçme