Karayemiş, kansere karşı etkili

Şeker hastalarının sıklıkla tercih ettiği ve kansere karşı etkili olduğu belirlenen kara yemişin ilaç ve gıda endüstrisinde kullanılması için çalışmalar yapılıyor.

  • 2271
TAKİP ET

Faydaları sayesinde özellikle şeker hastalarının tercihi olan karayemiş bitkisi, Zonguldak'ta yetişiyor. Manav tezgahlarında şimdiden yerini alan karayemişe, vatandaşlar rağbet gösteriyor.

Daha çok ‘Taflan' ismiyle bilinen karayemişin faydaları ise şöyle;

“Vücutta hücre yenilenmesini sağlayarak kansere karşı etkili olduğu belirlenen karayemişin ilaç ve gıda endüstrisinde kullanılması için çalışmalar yapılıyor. Laurocerasus officinalis, Prunus lauroceraus olarak bilinir. Vatanı Anadolu'dur. Karayemiş, 1546 yılında bir Fransız tarafından Trabzon Kirazı (Cerasus trapezuntuna) olarak adlandırılmıştır. Bitki aynı yıl İstanbul üzerinden İtalya'ya, 1574'de başka bir yabancı tarafından Viyana'ya oradan da Fransa ve İngiltere'ye gönderilmiştir. 1600 yılından itibaren tüm Avrupa'da park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilmeye başlanmıştır.

Bitkinin tabi yayılma alanı Karadeniz'in doğu bölgeleri, Kafkaslar, Toroslar, Kuzey ve Doğu Marmara'dır. Genel olarak ılıman iklim bölgelerinin meyvesidir. Bu bakımdan en iyi karayemişler Karadeniz bölgesinin sahil kuşağında yetiştirilmektedir. Rize, Trabzon (Maçka - Meryemana Vadisi), Giresun, Sinop (Ayancık), Zonguldak (Devrek), Kastamonu, Bartın, Bolu, İzmit (Keltepe), Adapazarı, İstanbul (Belgrat Ormanı, Alemdağ), Bursa (Uludağ) ve Osmaniye'de (Gâvurdağları) orman veya orman kıyılarında doğal olarak rastlanır. Gövde ve dalları kış soğuklarına dayanıklıdır. Ancak çiçekler, erken ilkbaharda açtığından donlara karşı hassastır. Bu nedenle ilkbahar donların sık görüldüğü yerlerde yetiştiricilik oldukça güçtür.”

YAPRAKLARI DA HER DERDE DEVA

Taflan, yani karayemişin yapraklarından elde edilen taflan suyu, öksürük dindirici olarak kullanılır. Tıpkı kiraza benzeyen meyveleri yaz mevsimi boyunca taze meyve olarak yenildiğinde taş düşürücü etkiye sahiptir. Karayemişin kurutulmuş meyvelerinin tohumlarıysa şeker hastalığına karşı kullanılarak şekerin dengede kalmasına yardımcı olur.

Yapraklarının vücuda sağladığı faydalar ise şöyle;

“Bronşite iyi gelir (Meyveler çekirdekleri ile toz edildikten sonra balla karıştırılır), Demir eksikliğini giderici özelliği vardır. Dişleri korur. Hemoroide iyi gelir. İdrar söktürür. İnsülün hormonunu geliştirir. Spazm çözüdür (sindirim sistemi). Kalp çarpıntısını giderir. Kan şekerini düşürür. Kasların düzenli çalışmasını sağlar. Kemik yapısını geliştirir. Mide ülseri ve barsak tembelliğini giderir. Özsu'yu egzamaya yarar. Sakinleştiricidir (astım, sinirsel öksürük). Sigaraya karşı isteksizlik doğurur.Şeker hastalığına karşı, fırında kurutularak ya da kavrularak da tüketilir.Taş düşürücüdür. Uyku vericidir.”

Bakmadan Geçme