Karadenizli balıkçının umudu hamside!
Sinop-Kastamonu Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Bayrak: "Farklı sebeplere bağlı olarak maalesef palamut avcılığı geçen yıla oranla yarının dahi altına düştü. Bundan sonraki süreç için de pek iyimser değiliz" dedi.
Av yasağının sona ermesiyle 1 Eylül'den itibaren denize açılan Karadenizli balıkçılar, hamside bol bir sezon geçirmeyi hedefliyor.
Sinop-Kastamonu Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ali Bayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, palamudun Türkiye karasularında olduğu zaman bol miktarlarda avlanan balık türü olduğunu söyledi.
Avrupa ülkelerinde tüketim bakımından çok fazla tercih edilmeyen palamudun Türkiye'de vatandaşların en çok ilgi gösterdiği balıklar arasında yer aldığını belirten Bayrak, ekonomik anlamda da palamudun balıkçılara önemli katkı sunduğunu anlattı.
Bayrak, palamut ve hamsinin Karadenizli balıkçılar için değeri yüksek balık türleri olduğuna dikkati çekerek, bundan dolayı her yeni sezon öncesi umutlarını palamut ve hamsiye bağladıklarını belirtti.
Geçen sezon Karadeniz'de binlerce ton palamut avlandığını anımsatan Bayrak, şöyle devam etti:
'Geride kalan bir aylık sürede ne kadar palamut avlandı tam olarak bilemiyoruz. Çünkü bu rakamlar sezon sonunda bakanlık tarafından açıklanıyor ancak genel anlamda geçen yılın çok ama çok altında olduğunu söylemek mümkün. Mesela sadece Sinop'ta geçen yıl bir gecede 7 bin kasa palamut avlandığı olmuştu. Belki şimdi bir aylık sürede bu kadar balık avlanmıştır. Farklı sebeplere bağlı olarak maalesef palamut avcılığı geçen yıla oranla yarının dahi altına düştü. Bundan sonraki süreç için de pek iyimser değiliz.'
'Deniz kirliliği önemli bir etken'
Palamut dahil tüm balık türlerinin avcılığında son yıllarda düşüş yaşandığına işaret eden Bayrak, avcılığın tekrar artması için insanların doğaya ve denize sahip çıkmaları gerektiğini dile getirdi.
Denizlerin akarsular ile beslendiğini aktaran Bayrak, insanların dere ve ırmakları kirleterek balık türlerinin geleceğini de tehlikeye düşürdüğünü söyledi.
Sağlıklı bir avcılık sürdürülebilmesi için tüm paydaşlara önemli görevler düştüğünü vurgulayan Bayrak, 'Belediyeler atık su arıtma tesislerini yapacak. İnsanlar buldukları her şeyi dereye, ırmağa, denize atmayacak. Biz balıkçılar ise aşırı avcılıktan vazgeçeceğiz. Özellikle balık üzerindeki av baskısını kaldırmalıyız. Üzerlerinde aşırı baskı hissettikleri zaman erken göç etmeye veya bir süre sonra farklı bölgelerde yavrulamaya başlıyorlar. Herkes üzerine düşeni yapmalı.' diye konuştu.
'Hamsiden umutluyuz, bekleyip göreceğiz'
Bayrak, denizlerde palamut-hamsi mücadelesinin yazılı bir kural olmamasına karşın bir gerçek olarak önlerinde durduğuna dikkati çekerek, 'Bu konuda bilimsel bir çalışmam yok ama tüm sezonlarda palamut bol ise hamsi az olmuş. Hamsi bol ise de palamut az olmuş. Geçen yıla bakarsak palamut bol, hamsi az oldu. Bu sezon normal şartlarda hamsinin bol olması gerekiyor. Yavaş yavaş hamsi kendini göstermeye başlamış durumda. Umutluyuz, bekleyip göreceğiz.' ifadelerini kullandı.
AA