JEOKAR'dan 7 alan listede

Kastamonu Güney Karadeniz Jeoparkı'ndan (JEOKAR) 7 alan listeye yer girdi.

  • 3397

Türkiye'nin jeoçeşitliliğini gösteren farklı unsurların listelendiği “Ulusal ve Uluslararası Görünürlük İçin Türkiye'nin En Önemli 100 Jeolojik Mirası ve Anahtar Jeolojik Alanlarının Belirlenmesi Çalıştayı”nda, Kastamonu Güney Karadeniz Jeoparkı'ndan (JEOKAR) 7 alan listeye yer girdi.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu (UTMK), Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (TVK), TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) ve Jeolojik Mirası Koruma Derneği (JEMİRKO) tarafından “Ulusal ve Uluslararası Görünürlük İçin Türkiye'nin En Önemli 100 Jeolojik Mirası ve Anahtar Jeolojik Alanlarının Belirlenmesi Çalıştayı” düzenlendi.

JEOKAR'dan 7 alana listede yer verildi

Türkiye'nin zengin jeolojik çeşitliliği ve büyük jeolojik mirasın seçilmesi ve ortaya çıkarılacak yerleri dünyaya tanıtmak için başvuru ölçütlerini tamamlamak amacıyla düzenlenen çalıştayda ülkemizin önde gelen jeolojik zenginlikleri, “jeolojik miras” ve “anahtar jeolojik alan” olarak seçilerek tercih sırasına konuldu.

Yapılan değerlendirmeler sonrasında, JEOKAR sınırları içindeki Horma Kanyonu, Ilgarini Mağarası, Valla Kanyonu, Gideros Koyu, Çatak Kanyonu, Batı Karadeniz Bölgesi Karasal Çakraz Formasyonu ve Antik maden ocakları Türkiye'nin en önemli jeolojik mirasları/jeositleri arasında gösterildi.

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) öncülüğünde UNESCO Küresel Jeoparkları Ağına dâhil olmak hedefiyle kurulan Kastamonu Güney Karadeniz Jeoparkı (JEOKAR), Abana, Ağlı, Azdavay, Bozkurt, Cide, Çatalzeytin, Doğanyurt, İnebolu, Küre, Pınarbaşı ve Şenpazar olmak üzere toplamda 11 ilçeyi kapsıyor.

360 km2 denizde, 4 bin 54 km2 karada olmak üzere toplamda 4 bin 414 km2 jeolojik bir alana sahip JEOKAR, Türkiye'nin önemli jeolojik miraslarına ev sahipliği yapıyor.

UNESCO Küresel Jeoparkları hakkında

UNESCO Küresel Jeoparkları uluslararası jeolojik öneme sahip alanların ve peyzajların bütünsel bir koruma, eğitim ve sürdürülebilir kalkınma kavramıyla yönetildiği tek birleşik coğrafi alanlardır. Dünya genelinde 2024 yılı itibariyle 48 ülkede 195 UNESCO Küresel Jeoparkı bulunmaktadır. Ülkemizin ilk ve tek UNESCO Jeoparkı Manisa'da bulunan Kula-Salihli UNESCO Küresel Jeoparkı'dır. Farklı bölgelerde kurulan ya da kuruluş aşamasında Jeopark projeleri de bulunmaktadır.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme