Geleceğin startupları yarıştı
Gençlerin girişimcilik yetkinliklerinin geliştirilmesine yönelik uluslararası katılımla gerçekleştirilen Vocathlon International programında geleceğin startupları ağırlandı.
İklim değişikliği, Temiz Enerji, Sıfır Atık, Sağlık, Tarım/Gıda/Hayvancılık, Turizm, Ulaşım, Sanat/Tasarım alanlarında bir birinden değerli 9 iş fikri geliştiren girişimci öğrenciler, dereceye girmek için kıyasıya rekabet ettiler.
Tosya'da Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) ve Tosya Belediyesi iş birliğinde, Kastamonu, Çankırı ve Sinop İl Milli Eğitim Müdürlükleri ortaklığında düzenlenen “Vocathlon International” programı iş fikirlerinin değerlendirildiği kapanış töreniyle sona erdi.
9 takımın iş fikirleriyle yarıştığı programda, iklim değişikliği, sıfır atık ve tarım konularında hazırlanan 3 proje dereceye girme hakkı elde etti.
Programda birinciliği Balkan Blend takımının “Temiz Enerji” iş fikri, ikinciliği TR-Romance takımının “Sıfır Atık” iş fikri, üçüncülüğü ise Power People takımının “Tarım” alanında geliştirdikleri iş fikri aldı.
Jüri üyelerinin projeler içinden dereceye girecek takımları seçmekte zorlandığı programda, öğrenciler sunum becerilerini sergiledi.
Jüri üyelerini ikna etmek için iş fikirlerini projelendiren öğrenciler, geleceğin startupları olmak için kıyasıya mücadele ettiler.
Tosya Belediyesi ev sahipliğinde Tosya Şehit Ömer Halis Demir Kültür Merkezi'nde düzenlenen Vocathlon International programının kapanış törenine, Tosya Belediye Başkanı Volkan Kavaklıgil, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, Kastamonu, Çankırı ve Sinop İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları ile yurt içi ve yurt dışından gelen öğretmen ve öğrenciler katıldı.
Program kapsamında girişimcilik yetkinliklerinin geliştirilmesi amacıyla 5 gün boyunca uygulamalı atölyeler şeklinde bir dizi eğitim alan danışman öğretmen ve öğrenciler, pazartesi günü Sorun ve Hedef Analizi, Paydaş ve Hedef Grup Analizi, Yenilikçi Bakış Açısı Kazandırılması ile Sürdürülebilirlik ve Bütçe (Gelir/Gider) Analizi bölümlerinden oluşan atölye çalışmaları yaptı.
Salı ve çarşamba günü ise etkili sunum hazırlama teknikleri, yenilikçi bakış açısı ve tekrar, sunum hazırlıkları ve son kontroller yapıldı.
Jüri değerlendirme oturumlarının yapıldığı perşembe günü öğleden sonra ise dereceye giren iş fikirlerinin sonuçları açıklandı.
Programda geliştirdikleri iş fikirleriyle birinciliğe layık görülen Balkan Blend takımının “Temiz Enerji” fosil yakıtlardan elde edilen enerji yerine, çevreyi ve havayı kirletmeyen rüzgar türbinlerinden elde edilen enerji konusunu çalıştı. İş fikirlerini dikey rüzgar tribünleri yerine yatay tribünleri önererek, çevre dostu bir sistem oluşturmayı ve dikey tribünlerin yüksek maliyeti ve aşırı doğa olaylarına duyarlılığına karşı daha sürdürülebilir enerji üretimi sağlamayı hedefliyor.
İkinciliği “Sıfır Atık” iş fikri ile elde eden TR-Romance takımı, bireylerin yüz tanıma gibi teknolojilerle kayıt olabildiği sıfır atık sistemini geliştirdi. Atık miktarına eş değer puanlar kazanan bireyler, elde edilen karlarla desteklenen finansal ödüllerle kar amacı gütmeyen bir şekilde çevresel bilinci artırmayı hedefleyen kazan-kazan bir sistem oluşturdular.
“Tarım” alanında geliştirdikleri iş fikirleriyle üçüncülüğü elde eden Power People takımı ise kırsaldaki çiftçilerin işçi bulamamaları sorununa karşın, çiftlik sahipleri ile tarım işçilerini belirli ihtiyaçlara göre bir araya getiren dijital bir platform geliştirdi. Çiftçiler ihtiyaçlarını sisteme girebiliyor, işçiler de bu işlere başvurabiliyor. Seçildikten sonra işçiler belirtilen süre içinde görevleri tamamlıyor ve ödemelerini sistem üzerinden alıyor. Girişim, hem çiftçilerden hem de işçilerden alınan komisyonlarla sürdürülebilirliği sağlıyor. Temel hedef, kırsal tarımdaki işgücü açığını kent işgücü kaynaklarına açarak kapatmak, ikincil amaç ise ekonomik zorluklarla karşılaşanlara gelir sağlamak ve kırsal-şehir göçünün neden olduğu kentleşme sorunlarını hafifletmek.
Vocathlon uluslararası kimlik kazandı
Programa ilişkin düşüncelerini aktaran Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, 2019 yılında ilk kez mesleki eğitim temasıyla Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından Kastamonu'da başlatılan Vocathlon Mesleki Girişim Maratonu'nun 4 yıl sonra uluslararası kimlik kazanmasından dolayı memnuniyet ve heyecan duyduğunu söyledi.
Gençler, Vocathlon ile girişimcilik kültürü kazanıyor
Gençlerin yerel, ulusal ve uluslararası iş piyasanın beklentilerine uygun olarak bilgi, beceri ve yetkinlik kazanmalarının gerekliliğine dikkat çeken Genel Sekreter Genç, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen 2019 yılı Mesleki Eğitim teması kapsamında başlattığımız Vocathlon Programı, 2022 yılında 10 ilin katılıyla bölgesel düzeye ulaşmıştır. Geldiğimiz noktada programımıza Avrupa ülkelerinden Romanya ve Bulgaristan'ın katılımıyla uluslararası niteliğe kavuşturmuş olduk. Genç nüfusun işgücüne kazandırılması, gençlerin becerilerine uygun işlerde istihdam edilmesi ve mutlu çalışanlar veya işverenler olması ekonomik ve sosyal kalkınma açısından önemlidir. Bu bağlamda genç girişimciliğin geliştirilmesi kıymetli bir müdahale alanı olarak ön plana çıkmaktadır. Bu anlamda Vocathlon programını, gençlerde girişimcilik yetkinliklerinin geliştirilmesi, gençlere 21. yüzyıl düşünme tekniklerinin aktarılması ve okulda aldıkları eğitimin girişimcilik yapısıyla güçlendirilmesini hedefleyen bir öğrenme programı olarak görüyoruz. Ayrıca gençlerin, takım ruhu ile çalışması ve sunum becerilerinin gelişmesine de katkı sağlamayı hedefleyen yanıyla da hem bir öğrenme hem de sosyal yönü kuvvetli bir girişimcilik programı olarak tanımlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Tosya, Uluslararası Vocathlon programına ev sahipliği yaptı
Vocathlon gibi uluslararası bir programa ev sahipliği yaptıkları için Tosya olarak bundan gurur duyduklarını dile getiren Tosya Belediye Başkanı Volkan Kavaklıgil, “Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı'nın 2019 yılında başlattığı bu programın uluslararası ayağının ilk olarak Tosya'dan başlamış olması bizi sevindirmiştir. Bu uluslararası etkinliğe Tosya olarak ev sahipliği yaptığımız için gurur duyuyoruz. Burada hazırlanan her bir proje bizim için çok değerlidir. Projelerin ülkemizin geleceğine önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. Programın düzenlenmesinde emeği geçen başta KUZKA'ya, Kastamonu, Çankırı ve Sinop il Milli Eğitim Müdürlüklerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyor, projeleriyle dereceye giren gençlerimizi tebrik ediyorum.” şeklinde konuştu.
Program düzenlenen kapanış töreniyle dereceye giren takımlara ödüllerinin takdim edilmesi ile sona erdi.