Ev hanımıyken başına geçtiği fabrikayı kara geçirdi

Çorum'da yaşayan 3 çocuk annesi Özen Alapala, ev hanımıyken 6 yıl önce başına geçtiği yem fabrikasında üretim kapasitesini artırarak fabrikayı kara geçirdi.

  • 2399
TAKİP ET

Çorum'da yaşayan Özen Alapala, ev hanımıyken başına geçtiği yem fabrikasının üretimini artırarak fabrikayı kara geçirdi.

Fabrikayı devraldıktan sonra tüm ekipmanları elden geçirerek yenileyen 53 yaşındaki Alapala, kullanılan tüm araç ve gereçleri değiştirerek, fabrikanın üretim kapasitesini arttırdı.

Eşi ve çocuklarının da desteğiyle kısa sürede önemli başarı yakalayan Alapala, çevresinde de 'Hanım Ağa' olarak anılmaya başladı.

Alapala Yem Fabrikası sahibi Özen Alapala, çalışmak ve üretmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Eşi Nurettin Alapala ile 1982 yılında evlendiğini ve üç çocuk büyüttüğünü anlatan Alapala, ev hanımı olduğu dönemde hep çalışma isteğinin olduğunu belirtti.

Alapala, 2012 yılında eşinin de ortaklığı bulunduğu fabrikayı devralarak başına geçtiğini ifade etti.

Fabrikanın 20 yıllık bir geçmişinin olduğunu anlatan Alapala, 'Burası kapanma seviyesine gelmiş bir işletmeydi. Eşim 'Ben bakamam sen bakarsan devam ettirelim' dedi. Ben de kabul ettim. Zaten istediğim bir şeydi, bir şeyler yapmak istiyordum.' dedi.

İşin başına geçtiğinde fabrikada kullanılan ekipman ve araç gereçlerin eskimiş ve kullanılmayacak durumda olduğunu gördüğünü vurgulayan Alapala, ekipmanların değişiminin ardından yem kalitesini geliştirmeye yönelik çalışmalar yaptığını söyledi.

'Hedeflerimiz arasında yeni bir yem fabrikası kurmak var'

Bu yönde veteriner hekim ve üniversiteden destek aldıklarını ifade eden Alapala, şöyle devam etti:

'Şu anda kapasiteyi tam olmasa da 150-200 tondan aylık bin 300-bin 500 tonlara getirdik. İyi bir yere geldik ama burada kalacak mıyız? Yok. Plan ve projelerimiz var. Çalışacağız. Henüz işin başındayız. Hedeflerimiz arasında yeni bir yem fabrikası kurmak var çünkü teknolojiyi yenilesek de burası 20 yıllık bir fabrika. Biraz daha teknolojinin gerisinde kaldı. Yeni bir fabrika kuracağız. Onun devamında hayvancılık sektörüne girmeyi istiyorum. Bu benim çocukluk hayalim, hayvanları çok seviyorum. Et üretimine yönelik çiftlik bazında düşüncelerim var.'

Eşinin kendisine destek olduğunu ancak kendisinin de fabrikayı ilk devraldığında sabahlara kadar çalıştığını kaydeden Alapala, 'Çok kötü şartlarda başladım. Burası artık kapanma seviyesine gelmiş bir fabrikaydı. Yani sıfırdan değil, ben eksiden başladım. Önce bir sıfıra geldik, sonra bir yerlere geldik, şu anda da geldik demiyorum daha geleceğimiz çok yer var.' ifadesini kullandı.

İstihdam sayısı arttı

Alapala, daha önce fabrikada 6-7 kişinin çalıştığını, şimdi ise bu sayının 20'yi geçtiğini söyledi.

Çevreden ve müşterilerinden olumlu geri dönüşler aldığına işaret eden Alapala, 'Satışlarımızın yarısı köylü üreticiye. Onlarla buraya geldiklerinde görüşüyorum. Onlardan çok olumlu tepkiler alıyorum, çok memnunlar. 'Hanım Ağa' diyorlar. Zamanla tanıdıkça beni, güvenleri arttı. İlk önce ham madde tedarikçilerimiz biraz güvensiz baktılar ama şimdi tam tersine güven üzerine gidiyoruz.' diye konuştu.

Bakmadan Geçme