'Edebiyatımızda Çanakkale' söyleşisi

TÜRKAV tarafından 'Edebiyatımızda Çanakkale' söyleşisi yapıldı.

  • 1434

Türkiye Kamu Çalışanları Kalkınma ve Dayanışma Vakfı (TÜRKAV) Kastamonu Şubesi tarafından TÜRKAV Bilim ve Kültür Söyleşileri'nin 4. programında 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla söyleşi gerçekleştirildi.

Programa MHP Merkez İlçe Başkanı Hüseyin Kapulu ve yönetim kurulu üyeleri, Kamu-Sen İl Temsilcisi Nedim Afacan ve yönetim kurulu üyeleri, Kastamonu Üniversitesinden akademisyenler ve çok sayıda kamu çalışanı katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Mustafa Kaya Anadolu Lisesi Din Kültürü öğretmeni Nihat Şahin tarafından şehitlerin ruhu için Kur'an okundu ve dua edildi. Daha sonra Prof. Dr. Saime İnal Savi Sosyal Bilimler Lisesi Edebiyat Öğretmeni Mehmet Uysal tarafından “Edebiyatımızda Çanakkale” konulu söyleşi gerçekleştirildi.

Mehmet Uysal yaptığı konuşmada şöyle dedi:

"Ünlü bir filozofun dediği gibi, kelimelerin gücünü bilmeden, insanların gücünü anlayamazsınız. Tarih boyunca da kelimelerin gücünü en iyi kullananlar edebiyatçılar olmuştur. Eski Türklerde ozanlar, dini tasavvufi Türk edebiyatında Ahmet Yesevi hikmetleriyle, Yunus Emre ilahileri ile halkı yönlendirmişlerdir. Osmanlı padişahları da sözün gücüne önem vermişler her biri birer divan yazacak kudrete sahip olmuşlardır. Çanakkale Savaşı deyince akla ilk gelen eser ise Mehmet Akif'in abide eseri Çanakkale Şehitlerine şiiridir. Üstat, Çanakkale'deki savaş sahnelerini çok canlı şekilde yansıtmış, Mehmetçiğin olağanüstü kahramanlığını dile getirmiş, kahraman Mehmetçik için ne yapsa yine de onun hatırası için bir şey yapmış olamayacağını dile getirmiştir. Mehmet Akif, Kurtuluş Savaşı yıllarında yaklaşık üç ay Kastamonu'da bulunmuş ve verdiği vaazlarla halkı Kurtuluş Savaşı'na teşvik etmiştir.

İstiklal şairinin hatırasına bizim de sahip çıkmamız gerekli. Kastamonu'daki evinin müzeye dönüştürülmesi çok değerli bir hizmet olacaktır. Necmettin Halil Onan, Ömer Seyfettin, Mehmet Emin Yurdakul, Ruşen Eşref Ünaydın; Çanakkale Savaşı'na eserlerinde yer vermişlerdir. Türküler de bestelenmek üzere yazılan şiirlerdir. Çanakkale Türküsü Kastamonulu İhsan Ozanoğlu sayesinde TRT repertuarına kazandırılmıştır. Ortaya konulan tüm edebî eserler Çanakkale Zaferi'nin ruhunu oluşturmakta, yeni kuşakların bilinçlenmesine katkı sağlamaktadır. Çocuklarımızın ve gençlerimizin Çanakkale'yi gezip görmesi milli-manevi değerlerimize sahip çıkma adına çok iyi olacak, onların motivasyonunu artıracaktır. Bu duygularla başta Çanakkale'de olmak üzere cennet vatanımız için canlarını feda eden tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Ruhları şad olsun."

Program sonunda TÜRKAV Kastamonu Şube Başkanı Kamil Çonkor, bütün katılımcılara teşekkür edip programa katkılarından dolayı Mehmet Uysal'a teşekkür belgesi takdim etti.

Bakmadan Geçme