Doğum Korkusuna Karşı: 'Prenses Doğum'
Kastamonu Özel Anadolu Hastaneleri Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Ebru Efetürk, ağrısız doğum (Prenses Doğum) hakkında bilgiler verdi.
Kadınlarda normal doğumun en çok korkulan yanının doğum ağrıları olduğuna dikkat çeken Dr. Efetürk, 'Hatta pek çok kadın sadece bu ağrıları yaşamamak için daha riskli olmasına rağmen sezaryen ile doğumu tercih etmektedir. Değişik yöntem ve ilaçlarla doğum sırasında anne adayının duyduğu ağrıyı yok etme veya azaltma işlemine kısaca 'ağrısız doğum', 'doğum analjezisi' veya 'doğum anestezisi' denebilir' dedi.
Epidural analjezinin (ağrısız normal doğum) en çok kullanılan ağrısız doğum yöntemlerinden birisi olduğunu söyleyen Efetürk, 'Üzerinde en çok çalışma yapılmış ve tecrübe kazanılmış olanıdır. Epidural analjezide esas, ağrının beyine iletiminin, lokal anestezikler ile bloklanmasıdır. Bu şekilde ağrının algılanması engellenmiş olur. Bu şekilde anne adayı ağrıyı hissetmeden rahat ve güvenli koşullarda doğum yapabilir. Doğum sonrasında gerekebilecek dikişler sırasında da ağrı duyması bu yöntemlerle engellenebilir' diye konuştu.
Uygulama ile ilgili de bilgi veren Efetürk, 'Anne adayının oturur pozisyonda iken beldeki uygun bölge küçük bir iğne ile lokal anestezik uygulanarak uyuşturulduktan sonra epidural aralığa ince plastik bir katater yerleştirilir. Bu kataterden verilen lokal anestezik ilaç ile ağrının algılanması engellenebilir. Böylece anne adayının doğum eylemine, ağrı duymadığı için daha etkin şekilde katılabilir' şeklinde konuştu.
Epidural analjezi (ağrısız normal doğum) yönteminin gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanıldığını vurgulayan Dr. Efetürk, şöyle konuştu: 'Tecrübeli ellerde son derece emin ve güvenilir yöntemdir. Anne ve bebeğe olumsuz etkileri yok denecek kadar azdır.'
Halk arasında böyle doğumun felç yapabileceğine dair yanlış bir kanı olduğunu söyleyen Dr. Efetürk, 'Bu doğru değildir. Uygulama alanı, omuriliğin etrafındaki koruyucu sıvının dışındaki kalın zarın dış tarafındadır. Yani omurilik veya sinirlere direk teması olmamaktadır. Ancak yapılan işlem gereği ağrı duyusu ile birlikte hareket kabiliyeti de geçici olarak kaybolabilir ve anne adayı bacaklarını bir süre hareket ettiremeyebilir. Felç yapma ifadesi buradan gelmektedir. Bu etki en fazla 1-2 saat içinde tamamen ortadan kalkar' ifadelerini kullandı.
Normal doğum sırasında epidural analjezinin bir diğer avantajının da olduğunu aktaran Dr. Ebru Efertürk, şöyle devam etti: 'Kataterden biraz daha lokal anestezik verilerek sağlanan epidural anestezi sayesinde, genel anesteziye gerek kalmaksızın hiç acı duymadan sezaryen yapılabiliyor olmasıdır. Bu şekilde anne adayı bilincini kaybetmeden bebeğinin dünyaya gelmesine tanıklık edebilir. Ameliyat sonrasında ağrı yine bu kataterden verilen lokal anestezikle engellenebilir. Epidural anestezi, istenmeyen etkiler açısından genel anesteziye göre oldukça güvenli bir yöntemdir.'
VEDAT YUNUS İKİZOĞLU (İHA)