Dersi eğlenceli kılmak için 'futbol oynayan robot' tasarladılar
Kastamonu'da, ortaokul öğrencileri Yusuf Berat Akyıl ile Dergah Taha Turan, fen bilgisi dersinin eğlenceli olduğunu arkadaşlarına göstermek amacıyla futbol oynayan robot geliştirdi.
Kastamonu'da iki ortaokul öğrencisi, fen bilgisi dersi kapsamında futbol oynayan robot tasarladı.
Şehit Mehmet Yılmaz İmam Hatip Ortaokulu 8. sınıf öğrencileri Yusuf Berat Akyıl ve Dergah Taha Turan, dersi hem kendileri hem de arkadaşları açısından daha eğlenceli hale getirebilmek amacıyla fen bilgisi öğretmenleri Kamil Doğanay danışmanlığında cep telefonu ile yönlendirilerek futbol maçı yapan robotlar geliştirdi.
Öğrenciler, küçük bir oyuncak arabaya kodladıkları kartı takarak cep telefonu ile hareket edebilmesini sağladı. Bu şekilde 4 robot tasarlayan öğrencilerin 2 robotu, yaptıkları mini futbol sahasında karşılıklı mücadele ediyor.
Öğrencilerden Yusuf Berat Akyıl yaptığı açıklamada, öğrencilerin fen, fizik, kimya gibi dersleri genellikle 'zor' olarak tanımladıklarını söyledi.
Bu konuda ne yapabilecekleri ile ilgili öğretmenleri ve arkadaşlarıyla konuştuklarını belirten Akyıl, 'Bu dersin eğlenceli olduğunu göstermek istedik. Bunun için robotların hareket edebileceği küçük bir futbol sahası ile futbol oynayabilen robotlar tasarlamaya karar verdik.' dedi.
Bu düşünceyle çalışmaya başladıklarını dile getiren Akyıl, 'Biz bu dersi ve öğretmenimizi çok seviyoruz. Bize konuları eğlenceli şekilde anlatarak daha kolay öğrenmemizi sağlıyor. Futbol oynayan robotlar dersimizin eğlenceli olduğunu gösteren bir çalışma oldu.' ifadesini kullandı.
Dergah Taha Turan da robotları yapma sürecini anlatarak 'Önce robotların futbol oynaması için 3 metrekare kadar büyüklükte bir saha yaptık. Ardından robotları kodladık. Bluetooth ile robotları cep telefonumuz üzerinden yönlendirmeye başladık. Telefonla robotları hareket ettirerek topu alıp diğer kaleye gol atmasını sağlamaya çalışıyoruz. Karşısında da diğer takımın robotu bulunuyor.' diye konuştu.
Turan, robotlarının önüne aldığı topu kaleye kadar sürüp fileye göndermeye çalıştığını aktardı.
Öğretmen Kamil Doğanay ise bu tür çalışmaların öğrencilerin öğrenme sürecinde olumlu etkileri bulunduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:
'Öğrencilerin yeni teknolojilerle iç içe olması önem taşıyor. Fen veya diğer derslerde öğrendiklerini robotlarla birleştirerek günlük hayatta kullanabilecekleri akıllı aletler tasarlamaları, 21. yüzyıl becerilerini kazanmaları için çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Sıkıldıkları bu dersleri daha eğlenceli ve daha pratik şekilde işlemeleri için bu tür çalışmalara zemin hazırlıyoruz.'