Çayın akış yönü değiştirildi, binlerce balık öldü!
Araç ilçesine bağlı İğdir köyünde İğdir çayının aktığı noktada Saltukluovası mevkiinde çayın akış yönü değiştirildi. Çaydaki binlerce balık öldü.
Kastamonu'nun Araç ilçesine bağlı İğdir köyünde İğdir Çayı'ndan akan çayın yönü Saltukluovası mevkiinde değiştirildi.
Çayın yönünün değiştirilmesiyle birlikte toplu balık ölümünün gerçekleştiği İğdir Çayı'nda baraj inşaatı çalışmaları sebebiyle bir süre önce değiştirildiği öğrenildi.
Balıkların yaşadığı İğdir Çayı'ndan kum çıkartıldığı ve yönünün değiştirildiği ifade edildi.
Yumurtlama sezonu olduğu için binlerce balığın bıraktığı yumurtalar ve yeni yavrular çayın yönünün değiştirilmesi sebebiyle kuruyan çayda öldü. Ayrıca çayda bulunan balıklarda çayın yönünün değişmesiyle kuruyan İğdir Çayı'nda öldü.
Toplu balık ölümlerini fark eden köylüler, duruma tepki gösterdi. Köylüler, balık ölümlerinin sebebinin araştırılmasını talep etti.
Balık ölümlerini fark ederek sosyal medyada paylaşan köylüler, toplu balık ölümlerine birilerinin ‘dur' demesi gerektiğini belirterek, milyonlarca balık ve yumurtasının çayın yönünün değiştirilmesiyle kuruyan çayda öldüğünü iddia etti.
Köylüler, toplu balık ölümlerinin bölgede yapımı devam eden baraj inşaatından kaynaklandığını ileri sürerek, “Çayın yönü değiştirildi ve binlerce balık çayda öldü. Yazıktık, günahtır. Koca koca balıklar ölmüş. Bu balıkların canları yok mu? Bu hayvanlara yazık, bu balıklara yazık. İrili ufaklı milyonlarca balık burada ölmüş. Ne olduğunu tam olarak bilmiyoruz. Bu nasıl bir sorumsuzluk? Buraları denetleyen birileri yok mu? Çaydaki bütün balıklar ölmüş. Ondan sonra tabii ki ne balık olur ne de başka bir şey. Buradan geçen çayın yönü değiştirilmiş, suyu başka bir yöne almışlar. Bunun anlamı nedir bilemiyorum. Suyun yönünü değiştirince bütün balıklar ölmüş. Ondan sonra niye balık yok deriz, niye doğanın dengesi bozuldu deriz, niye sel oluyor deriz, niye o oldu, niye bu oldu, böyle olursa tabii ki her şey olur. Bunların hesabını kim ya da kimler verecek. Bu balıkların da bir canı var. Balıkların tam yumurta dökecekleri zamana denk gelmiş. Yazık günah, rezillik bu. Bu makinelerle gelip bu suyun önü kapatılmaz, bu çayın önünü kesmek çok yanlış. Bu balıklara bu bölgedeki çiftçilere yazık. İnsan eliyle artık doğanın dengesi bozuldu. Bilinçsizce yapılan bu çalışmalar yüzüne bizimde hayvanlarımız kazılan bu yerlerde batıyor, buralardan su içmek isterken telef oluyor.” dedi.