Burun tıkanıklıkları sinüziti tetikliyor

Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Op. Dr. Süleyman Erdoğdu, halk arasında kış hastalığı olarak bilinen kulak, burun boğaz rahatsızlıklarının yazın kendisini daha çok hissettirdiğini söyledi. Erdoğdu,…

  • 719
TAKİP ET
Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Op. Dr. Süleyman Erdoğdu, halk arasında kış hastalığı olarak bilinen kulak, burun boğaz rahatsızlıklarının yazın kendisini daha çok hissettirdiğini söyledi. Erdoğdu, 'Yazın gelmesiyle birlikte dikkatsiz klima kullanımı, cereyanda kalma gibi nedenlerle yaşanan burun tıkanıkları, baş ağrısından sinüzite kadar çeşitli rahatsızlıklara yol açıyor.' dedi.

Yaz aylarında kullanılan klimalar konusunda daha hassas davranılması gerektiğini belirten Erdoğdu, 'Arabalarda klimaları yüze doğru çevirmek yerine ayaklara doğru vermek gerekiyor. Evde ve arabada klimanın soğukluk derecesinin de 22-23'lerde olması ve yine hepa filtreleri tercih etmek daha sağlıklı bir ortam oluşturacaktır.' şeklinde konuştu.

Burun tıkanıklıklarında yapılabilecek en iyi tedavi yöntemlerinden bir tanesinin deniz suyunu burnun içine çekmek olduğunu belirten Erdoğdu, 'Deniz suyu, bazı burun tıkanıklıklarına çok iyi geliyor. Hastalarımıza mutlaka denize girmelerini ve denize dalarak burunlarının içine deniz suyu çekmelerini tavsiye ediyoruz. Denizin tuzlu olması ve başın suyun altında tutulup buruna su çekilmesiyle yaratılan su altı basınç, bir kısım müzmin sinüzitleri temizliyor. Ancak iltihaplı dönemlerde denize gidilmesini tavsiye etmiyoruz.' ifadelerini kullandı.

Burun tıkanıklığının alerji ve iklim değişikliklerinden de kaynaklandığını aktaran Eroğlu, şöyle devam etti: 'Burun etlerinin daha çok çalışması ve doğal olarak da 'konka' denilen burun etlerinin şişmesi mevsimsel olarak değişmektedir. Burun etlerinin şişmesi, nefes almada zorluk yaşatıyor ve özellikle uyku problemlerine yol açıyor. Burundan nefes alınamadığı için ağızdan nefes alınıyor, bu da farenjit denilen boğaz enfeksiyonlarından, uyku apne sendromu denilen gece uykuda bir dönem nefessiz kalarak aniden uyanmaya kadar birçok sağlık problemini tetikliyor.'

Aşırı sıcaklarla birlikte burun kanamalarında da artış meydana geldiğini belirten Erdoğdu, 'Sıcaklarda damarların gevşemesine bağlı olarak duvar zarı da zayıfladığı için küçük travmalarda, enfeksiyonlarda ya da kaşımalarda damarda yırtılmalar ve kanamalar ortaya çıkıyor. Yapılacak ilk tedavi; başı öne eğerek, baş ve işaret parmağıyla burun ön kanatlarını sıkarak hiç açmadan 10 dakika sıkılı tutup kanın pıhtılaşmasını sağlamaktır.' şeklinde konuştu.

Burun tıkanıklığı ve burun kanaması dışında, yazın en çok meydana gelen kulak burun boğaz rahatsızlıklarından bir tanesinin temiz olmayan havuza girilmesi sonucu meydana gelen kulak kaşıntısı, kulak mantarı ve enfeksiyonu gibi dış kulak hastalıkları olduğunu söyleyen Eroğlu, 'Mümkün olduğunca temiz havuza ve denize girmek gerekiyor. Boğaz rahatsızlıklarında ise dondurmaya bağlı bazı iltihaplar meydana geliyor. Çok dondurma yenmediği zaman boğazdaki iltihaplar genellikle ilaçsız 1-2 gün içerisinde kendiliğinden geçebiliyor. Bu durumlarda rahatlatıcı olarak, boğaz pastilleri kullanılabilir.' ifadelerini kullandı.

Erdoğdu, dondurmanın bütün bütün yutularak yenmesinden ziyade ağızda eritildikten sonra yutulması ve dondurmadan hemen sonra ılık su içilmesi önerisinde bulundu.
Yorumlar 2

Bakmadan Geçme