Bursa Arkeoloji Müzesi'ndeki kadın cesedi 8 bin 500 yaşında

Bursa Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen 8 bin 500 yaşındaki kadın cesedi görenleri şaşırtıyor. Aktopraklık Höyüğü'nden çıkarılan ceset Milat'tan önce 6 bin'li yıllara ait. Boynunda fildişinden kolye, kolunda fildişi bilezik ve başında…

  • 1190
TAKİP ET
Bursa Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen 8 bin 500 yaşındaki kadın cesedi görenleri şaşırtıyor. Aktopraklık Höyüğü'nden çıkarılan ceset Milat'tan önce 6 bin'li yıllara ait. Boynunda fildişinden kolye, kolunda fildişi bilezik ve başında kemik tarak bulunan ceset, o dönemde ölülere bakışı da gözler önüne seriyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Bursa Arkeoloji Müzesi, yaklaşık dört yıllık aradan sonra yenilenmiş olarak ziyaretçilerine kapılarını açtı. 18 yaşına kadar Türk vatandaşlarının ücretsiz gezebildiği müze, pazartesi günleri hariç haftanın 6 günü ziyaret edilebiliyor. Müze Müdürü Enver Sağır, restorasyondan sonra ziyaretçi sayısının yüzde 60 artış gösterdiğini bildirdi. Müzenin, Türkiye'nin en eski üçüncü müzesi olduğunu belirten Sağır, 'Bursa Arkeoloji Müzesi 1904 yılında kuruldu. 1972 yılından bu yana bu binada hizmet veriyor. 2010 yılında ziyarete kapatılan müzede detaylı bir restorasyon yapıldı. Bu yeni tasarımda hem görsellik, hem bilgi, hem de eğitim ön plana çıkıyor. Müze, bütün insanların anlayacağı şekilde düzenlendi.' dedi.

Yeni teşhir düzenlemesi ve restorasyonun ziyaretçi sayısını da artırdığını anlatan Sağır, günde ortalama 250-300 kişi olmak üzere yüzde 60'lara varan bir artış yaşandığını söyledi. Özellikle öğrenci gruplarının ağırlıkta olduğunu anlatan Enver Sağır, müzede özellikle Truva, Athena ve Apollon heykellerinin bulunduğu bölümlerin büyük ilgi gördüğünü aktardı.

Enver Sağır, müzede Milattan önce 15 milyon yıl öncesine dayanan fosillerle birlikte yine Milattan önce 100 bin ile 40 bin arasında tarihlere ait 3 adet aletin bulunduğunu anlattı. Sağır, Milattan önce 6 bin 500'den önceye kadar Doğu Roma (Bizans) dönemi dahil eserlerin sergilendiğini söyledi.

8 BİN 500 YAŞINDAKİ KADIN

Aktopraklık Höyüğü'nde çıkan Kalkolitik Döneme ait kadın mezarı insitü şeklinde müzeye taşındı. Şekli ve yanındaki eşyalardan cesedin yetişkin bir kadına ait olduğunun altını çizen Sağır, 'Boynunda fildişinden kolyesi, kolunda fildişinden bilezik ve başı arkasından kemikten yapılmış tarak görüyoruz. Ayrıca, mezarda bulunan çanak çömlekler de yine insitu şeklinde, yani mezarda bulunduğu orijinal şekli ile burada teşhir ediliyor. Bu o dönemdeki ölü gömme adeti ile ilgili bize önemli bilgiler sunuyor. Bu ilk Kalkolitik yani Milattan önceki 6 bin'li yıllara ait bir ölü. Bunun özelliği ile 'hocker' tarzı denen ve dizler karından göğse doğru çekilerek ve kollarda yine dirsekten göğse doğru kaldırılarak gömme şekli.' şeklinde konuştu.

MÜZE GİRİŞ ÜCRETİ 5 LİRA

Bursa Arkeoloji Müzesi'nde Bithynia ve Mysia bölgesinde bulunan ve MÖ 15 milyon yıl öncesine ait fosillerin de aralarında bulunduğu Bizans dönemi sonuna kadarki devirlere ait birçok eser sergileniyor. Pazartesi günleri hariç, haftanın 6 günü sabah 08.00 akşam 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Ziyaret ücreti 5 lira olarak açıklanırken, 18 yaş altı Türk vatandaşları ile 65 yaş üstü kişiler ücretsiz gezebiliyor. 17 bine yakın sikke, 12 bine yakın arkeolojik eser bulunuyor. Antandros Nekropolü'nden kap ve süs eşyaları, Greko-Pers mezar steli, Roma dönemine ait taş eserler, Zeus ve Herakles tasvirleri, Kybele heykelleri, Athena ve Apollon'un bronz büstleri yer alıyor.


Yorumlar 3

Bakmadan Geçme