Bu tesis, arıcılık maliyetini düşürdü

Kastamonu'da, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı desteğiyle kurulan tesis sayesinde arıcıların giderleri yaklaşık yüzde 20 azaltıldı.

  • 4625

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (KUZKA) Batı Karadeniz Kalkınma Programı (BAKAP) çerçevesinde Kastamonu İli Arı Yetiştiricileri Birliğine sağladığı destekle bal paketleme tesisi kuruldu.

Yaklaşık 2 milyon TL bütçeye sahip proje ile kurulan tesiste, arıcıların il dışından temin ettiği fondan şekeri ve temel petek üretimi yapılarak üretim girdi maliyetlerinin düşürülmesi sağlandı.

Kastamonu İş Geliştirme Merkezi'nde (İŞGEM) kurulan tesiste yıllık kapasitesi ortalama 100 ton fondan şekeri, 10 ton da bal mumundan geri dönüşümle temel petek üretilmeye başlandı.

Üretim sayesinde üreticilerin üretim girdi maliyetleri yaklaşık yüzde 20 düşürülürken, geri dönüştürülen 5 ton kullanılmış bal mumu ile de önemli bir ekonomik kazanım elde edildi.

“Bütün arıcılarımız kurulan tesisin imkanlarından faydalanabiliyor”

Proje ile ilgili bilgi veren Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, “Batı Karadeniz Kalkınma Programı (BAKAP) kapsamında Sinop, Kastamonu ve Çankırı'da toplam 13 projeye destek sağladık. Bu projelerden bir tanesini de Kastamonu Arı Yetiştiriciler Birliği ile hayata geçirdik. Projede, arıcıların temel girdi maliyetlerini düşürmeyi ve ürünlerinin katma değerini arttırarak pazarlama süreçlerine katkı sağlamayı hedefledik. Arıcılık faaliyetinde yoğun olarak kullanılan petek ve yine arıların beslenmesinde kullanılan fondan şekeri arıcılarımızın üretim maliyetlerini doğrudan etkiliyor. Bu da diğer illerdeki arıcılarla olan rekabet güçlerini de etkiliyor. Birlik vasıtasıyla arıcılara uygun fiyatlarla verilmeye başlanmış oldu. Bütün arıcılarımızda bu imkanlardan faydalanabiliyor.” dedi.

“Tesisimizde ürettiğimiz ürünleri, arıcılık yapan insanlara uygun maliyetlerle sunmayı başardık”

Kastamonu İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cem Başar, “Birliğimizin üyelerine ve Kastamonu'da arıcılık yapan insanlara üretmiş olduğumuz ham maddeleri uygun maliyetlerle sunmayı başardık. Kastamonu'da fondan şekeri ve temel petek üretimi yapan bizden başka kimse yok.” şeklinde konuştu.

“Üretim maliyetlerinde yüzde 15-20 arasında düşüş oldu”

Üretim maliyetlerinin düştüğünü belirten Başar, “Üretim tesisimizle birlikte yaklaşık yüzde 15 ve 20 civarında girdi maliyetlerimiz düştü. Arıcılar olarak daha düşük maliyetli üretim yapma imkanına kavuşmuş olduk. Bu ürünleri hem birliğimize kayıtlı üreticiler hem de küçük çapta arıcılık yapan insanlar, il merkezinde bulunan birliğimizin satış ofisinden satın alabilmekteler.” dedi.

Bakmadan Geçme