Bu Konu İçin Belediyeye Suçlama

Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, Kastamonu'da vatandaşların yüzde 99'unun kentsel dönüşümü kendilerinin istediğini belirterek, bu konuda atılacak her türlü adıma da destek vereceklerini kaydetti.

  • 699
TAKİP ET
(İHA) - Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, Kastamonu'da vatandaşların yüzde 99'unun kentsel dönüşümü kendilerinin istediğini belirterek, bu konuda atılacak her türlü adıma da destek vereceklerini kaydetti.
Vali Bektaş, Mahmutbey Camisi'nin Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ne alınmasının ardından Kastamonu'nun hedefinin Dünya Mirası Kentler Listesi'nde yer almak olması gerektiğini işaret ederek, kentsel dönüşüm ile ilgili iki buçuk yıl önce bir çalışma yaptırıldığını ve bu çalışma sonrasında denkleştirme dedikleri yöntemle tarihi dokunun çevresinde ikamet eden kişilerin yüzde 99'unun kendi rızalarıyla kentsel dönüşümün gerçekleşebileceğini belirttiklerini kaydetti. Kentsel dönüşümün gerçek sahibinin belediye olması gerektiğine dikkat çeken Vali Bektaş, tarihi yapıların ortaya çıkmamasının nedenini Kastamonu Belediyesi'nin tarihi varlıkları ortaya çıkartmaya yönelik kentsel dönüşüm projesi içerisinde yer almamasına bağladı. Mevcut belediyeden böyle bir çalışma beklediklerini de açıklayan Vali Bektaş, yapılacak tarihi kentsel dönüşüme her türlü desteği de vereceklerini belirtti.
'BİZ BU TARİHİ POTANSİYELİ ORTAYA ÇIKARTMAK ZORUNDAYIZ'
Kastamonu'da turizmde işlerin bugüne kadar aksamasının başlıca sebepleri arasında belediyenin bu işe şimdiye kadar sahip çıkmamasından kaynaklandığını aktaran Vali Bektaş, şunları söyledi: 'Turizmde iş bugüne kadar nerede aksadı. Bunu söylemekte bir sakınca görmüyorum. İşin gerçek sahibinin ortada olmamasından dolayı aksadı. Bu işin gerçek sahibi Kastamonu Belediyesidir. Olmak da zorundadır. Ben demiyorum Kastamonu Belediyesi çalışma yapmadı gayret göstermedi diye. Mutlaka bir şeyler yaptı ama bir bütün olarak kentsel dönüşümle tarihi varlıklarımızı ortaya çıkartmaya yönelik bir projenin içerisinde olmadı. Bu tür projeler belediye işin içinde olmadığında başarılabilecek projeler değildir. Valilik veya Kültür Müdürlüğü çalışmalarıyla bu gerçekleştirilmez. Kanun bu konudaki yetkilerini belediyelere vermiştir. Benim baştan bu tarafa çırpınmamın nedeni, belediyeyi bu işin içine sokmak. İnanıyorum yeni kadrosuyla belediyemiz bu işin içerisinde olacak. Gerçekten bir tarihi kentte, tarihi varlıkları öne çıkmış bir şehirde dünya tarihi mirasına sahip olma iddiasında olabilecek bir şehirde bulunması gereken tüm özellikler Kastamonu'da var. Kalesi, çarşısı, mahallesiyle birlikte tüm bir yaşamı orijinal haliyle günümüz insanlarına sunabilecek varlıklara Kastamonu sahip. Prof. Dr. Kutgün Eyüpgiller ve Prof. Dr. Metin Sözen doğru söylüyor. Ben üç buçuk yıldır aynı şeyleri söylüyorum. Biz bu tarihi potansiyeli ortaya çıkartmak zorundayız'
'İKİ BUÇUK YIL ÖNCE ARAŞTIRDIK'
Tarihi varlıkların çevresindeki binaların temizliği sonrasında oradaki nüfus için bir çalışma yaptırdıklarını ifade eden Vali Bektaş, şöyle devam etti: 'Profesyonel bir kentsel dönüşüm firmasını iki buçuk sene önce Kastamonu'ya çağırdım. Geldiler iki üç gün çalıştılar. Buna denkleştirme diyorlar. Denkleştirmeyi yüzde 99 rızayla sağlayabileceklerini söylediler. Bunu da sadece bana demediler. Ben belediye başkanı dahil olmak üzere tüm aktörleri çağırdım ve o firmaya sunum yaptırdım. Projenin kendi kendini finanse edeceği de söylendi. Ancak kimse onların teklifine değer vermedi. Ben ısrarla bu çalışmayı bekliyorum ve belediyeden böyle bir çalışmanın yapılmasını istiyorum. Bize düşen neyse onu yapacağız. Kentsel dönüşüm yapan firmalar çağırılıp gereken yapılmalı. Kastamonu'nun bu işi başaracağına ve Dünya Mirası Kentler Listesi'ne adını yazdıracağına inanıyorum'

Bakmadan Geçme