Baltacı sordu: Şeker satışları neden durduruldu?
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi ve Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Kastamonu Şeker Fabrikası başta olmak üzere özel ve kooperatif fabrikalarının piyasaya şeker satışını durdurmasını soru önergesi vererek Meclis'e taşıdı.
Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürlüğü'nün bu uygulaması nedeniyle piyasaya daha önce satılmış ve stoklanmış şekerin çuval fiyatının anormal ölçüde arttığına dikkat çeken Milletvekili Hasan Baltacı, ayrıca söz konusu fabrikalardan şeker almak isteyen tüketicilere, şeker satış listelerinin Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürlüğü'nde belirlendiği bilgisi verildiğine dikkat çekti.
Bir kamu kuruluşu olan ve her zaman üretici ile tüketicinin yanında yer alması gereken Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürlüğü'nün bu uygulamasının, enflasyondaki artış nedeniyle vatandaşın temin etmekte zorluk yaşadığı ya da daha pahalıya temin etmek zorunda kaldığı temel tüketim maddeleri arasına şekerin de dâhil olmasına yol açacağına ve büyük bir mağduriyet doğuracağına işaret eden Milletvekili Hasan Baltacı, Bakan Pakdemirli'den şu sorulara cevap vermesini istedi;
1. Şeker Fabrikaları'nda şeker satışı neden durdurulmuştur?
2. Şeker satışının Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürlüğü'nde belirlenen listeye göre gerçekleştirildiği doğru mudur, bu liste hangi kriterlere göre belirlenmektedir?
3. Şeker satış fiyatında artış yapılması düşünülmekte midir, düşünülmekte ise artış miktarının ne kadar olması öngörülmektedir?
4. Şeker satışlarının durdurulmasıyla birlikte piyasada şeker fiyatında fahiş artış yaşanmasını önlemek için bakanlığınızın yaptığı bir çalışma var mıdır, yoksa herhangi bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?
5. Şeker satışlarının durdurulmasında, özelleştirilen şeker fabrikalarının rolü nedir?
"FABRİKADAN 212 LİRAYA ŞEKER ALAMAYAN, AYRICALIK TANINAN FİRMALARDAN 245 LİRAYA ALMAYA ZORLANIYOR"
Konuyla ilgili değerlendirme yapan CHP Parti Meclisi Üyesi ve Milletvekili Hasan Baltacı, “Şeker fabrikaları şeker satışını durdurmuş durumda. Bu yönde yoğun şikâyet alıyoruz. Bazı özel ayrıcalıklı firmalara toplu halde ve yüksek miktarda şeker satışı yapıldığı ve şu anda piyasayı da bu özel ayrıcalıklı firmaların domine ettiği iddiaları mevcut. Bu özel ayrıcalıklı firmaların Türkşeker'den 50 kiloluk 1 çuval şekeri 212 TL'den aldıkları ve fabrikaların satışları durdurmasıyla birlikte kimi illerde 245 TL'den, kimi illerde ise 280 TL'den satarak büyük bir kazanç elde etmeleri söz konusu. Fabrikadan şeker almak isteyenlere, şeker satış listelerinin Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürlüğü'nde belirlendiği ifade ediliyor. Böyle bir uygulama varsa bu ne demek? Ben kendi yandaşıma kazandıracağım demek. Şeker satışlarının durdurulmasının amacı nedir? Genel müdürlük kime şeker satılacağına neye göre karar vermektedir, kime hizmet etmektedir? Halkın fabrikalarını satanlar, şeker ülkesi olarak anılan Türkiye'yi maalesef bu tabloyla karşı karşıya bırakmıştır” ifadelerini kullandı.