Baltacı, Kastamonu'nun teşvik bölgesinin değiştirilmesini istedi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde Bakan Mustafa Varank'tan Kastamonu'nun teşvik bölgesinin değiştirilmesini talep etti.
AK Parti Mersin Milletvekili Lütfi Elvan başkanlığında toplanan komisyonda, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank sunum yaptıktan sonra söz alan Milletvekili Hasan Baltacı, 4.Teşvik Bölgesi'nde yer alan Kastamonu'nun TR 82 Bölgesi'nin diğer illeri Sinop ve Çankırı gibi 5. Teşvik Bölgesi'ne alınmasını istedi.
Söz konusu teşvik bölgeleri arasında vergi muafiyet oranlarından, SGK prim muafiyeti ve faiz desteği miktarlarına kadar önemli farklar olduğunu dile getiren Milletvekili Baltacı, Kastamonu'da her geçen gün büyüyen işsizliğin önüne geçebilmek için atılması gereken adımlardan birinin de teşvik bölgesinin değiştirilmesi olduğuna dikkat çekti.
Genç ve eğitimli nüfusunu il içerisinde istihdam edemediği, hızla yaşlanan bir nüfusa sahip olduğu, krizin etkisiyle çok sayıda çiftçisi tarımsal üretimden çekilmeye başladığı için Kastamonu'nun önümüzdeki yıllarda etkisini daha fazla hissedeceği bir yoksulluk olgusuyla karşı karşıya kalacağını vurgulayan Milletvekili Baltacı, Kastamonu'nun bu noktada Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan adım atmasını beklediğini kaydetti.
Hasan Baltacı komisyonda yaptığı konuşmada şunları söyledi;
'SİNOP VE ÇANKIRI, KASTAMONU'YLA BENZERLİK GÖSTERMESİNE RAĞMEN 5. BÖLGEDE'
Teşvikler bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak, az gelişmiş ve gelişmekte olan bölgelerde yatırımı arttırmak ve istihdamı özendirmek amacıyla devlet tarafından sağlanan desteklerdir. Türkiye'de bölgesel gelişme farklılıklarının giderilmesi, sürdürülemez boyutlara ulaşan iç göç sürecinin önlenmesi açısından önemlidir. Türkiye'de Sanayi Yatırımlarına Verilen Destekler ve Teşvik Programlarından faydalanacak iller 6 farklı bölgeye ayrılmıştır. Bu kapsamda; Düzey 2 TR 82 bölgesinde bulunan Kastamonu, 4.Teşvik Bölgesi desteklerinden yararlanabilmektedir. TR82 bölgesinde Kastamonu'nun yanı sıra Çankırı ve Sinop bulunmaktadır. Sinop ve Çankırı her alanda Kastamonu ile benzerlik göstermesine rağmen 5. Teşvik Bölgesi'nde yer almaktadır.
'İKİ BÖLGE ARASINDA ÖNEMLİ FARKLAR MEVCUT'
Söz konusu iki teşvik bölgesi arasında; vergi muafiyet oranlarından, SGK Prim muafiyeti ve faiz desteği miktarlarına kadar önemli farklar mevcuttur. 4.Teşvik Bölgesine yatırım yapacak olan bir müteşebbis, yatırımı OSB dışında ise yüzde 30, yatırımı OSB içinde ise yüzde 35 vergi muafiyetinden yararlanırken, bu yatırımı 5.Teşvik Bölgesine yapacak olan bir müteşebbis yatırımı OSB dışında ise yüzde 40, yatırımı OSB içinde ise yüzde 50 vergi muafiyetinden faydalanabilmektedir. Yine 4.Teşvik Bölgesine yatırım yapacak olan bir müteşebbis OSB dışına yapacağı yatırımına yatırım bedelinin yüzde 25'i kadar ve 6 yıl süreyle, OSB içine yapacağı yatırımına ise yatırım bedelinin yüzde 15'i kadar ve 7 yıl süreyle Sosyal Güvenlik Kurumu İşveren Prim muafiyeti desteği alabilirken, bu yatırımı 5.Teşvik Bölgesinde bulunan illerden herhangi birine yapması durumunda OSB dışına yapacağı yatırımına yatırım bedelinin yüzde 35'i kadar ve 7 yıl süreyle, OSB içine yapacağı yatırımına ise yatırım bedelinin yüzde 15'i kadar ve 10 yıl süreyle Sosyal Güvenlik Kurumu İşveren Prim muafiyeti desteği alabilmektedir. Yine 4.Teşvik Bölgesine yatırım yapacak olan bir müteşebbis, iç kredi için 4 puan, döviz kredisi için 1 puan faiz desteği alırken, bu yatırımını 5.Teşvik Bölgesindeki illerden herhangi birine yapması durumunda iç kredi için 5 puan, döviz kredisi içinse 2 puan faiz desteği avantajı elde edebilmektedir.
'ACİLEN TEŞVİK BÖLGESİ DEĞİŞTİRİLMELİ'
Bu çelişki nedeniyle Kastamonu sanayi yatırımı çekememekte, muhtemel yatırımcılar sağladığı avantajlardan ötürü yatırım için 5. ve 6. Teşvik Bölgelerinde yer alan illeri tercih etmektedir. Kastamonu'nun genç ve eğitimli nüfusunu il içerisinde istihdam edemediği, hızla yaşlanan bir nüfusa sahip olduğu, işgücüne katılımın düşmesi ve tarımsal yapıların çözülmesiyle birlikte önümüzdeki yıllarda etkisini daha fazla hissettirecek bir yoksulluk olgusuyla karşı karşıya kalacağı göz önüne alındığında acilen teşvik bölgesinin değiştirilmesi gerekmektedir. 2018 yılında Kastamonu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü'ne iş aramak için başvuranların sayısının 28 bin 180, 2019 yılında işsizlik ödeneğine başvuranların sayısının ise bir önceki yıla göre ortalama iki kat arttığı dikkate alındığında Kastamonu bu konuda bakanlığınızdan acil olarak adım atmasını beklemektedir.