Bakan Selçuk, eğitim sorunları konulu soru önergelerini yanıtladı

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı'nın Kastamonu'nun eğitim sorunlarını konu alan soru önergelerini yanıtladı.

  • 1185
TAKİP ET

İki ayrı önerge veren Milletvekili Baltacı, Bakan Selçuk'a 2019-2020 eğitim-öğretim döneminde Kastamonu'da tespit edilen öğretmen açığını, adrese dayalı ve diğer kriterlere göre yerleşemeyip açıkta kalan öğrenci sayısını, bakanlığın Göl Anadolu Lisesi'nin nitelikli liseler statüsüne alınması yönünde bir çalışmasının olup olmadığını, depreme dayanıksız olduğu tespit edildiği için yıkılmasına karar verilen okulların durumlarını ve okulların yapımını gerçekleştiren müteahhit firmalara borç bulunup bulunmadığını sormuştu.

Kastamonu'da ki öğretmen açığının ücretli öğretmenle giderildiğini, yerleşemeyen öğrencilerin açık lisede eğitimlerine devam ettiklerini ve Göl Anadolu Lisesi'nin nitelikli lise statüsüne alınması yönünde bir çalışmalarının olmadığını ifade eden Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ayrıca depreme dayanıksız olduğu için yıkılan okullardan 15'nin yapımlarının devam ettiğini ve Kasım 2019 itibariyle müteahhitlere 58 milyon 102 bin 218 TL ödeme yapıldığını belirtti.

Bakan Ziya Selçuk'un önergelere verdiği cevaplar şöyle;
'Konuya ilişkin olarak; öğretmen eksikliğinin ücretli öğretmen görevlendirilmesiyle giderildiği, dolayısıyla eğitim döneminde herhangi bir aksaklığın yaşanmadığı, liseye yerleşemeyen öğrencilerin açık lisede eğitime devam ettikleri, Kastamonu Göl Anadolu Lisesi ile ilgili konuya ilişkin bir çalışmanın bulunmadığı belirtilmektedir. İlde yapılan inceleme sonucu depreme dayanıksız olduğu tespit edilen okul binalarının yıkılmasına karar verilerek yıkımların gerçekleştirildiği, depreme dayanıksız olduğu için yıkılıp yeniden yapımı tamamlanan ve 2019-2020 eğitim öğretim yılında hizmete açılan okulların; Merkez Mehmet Akif Ersoy İlkokulu Derslik Binası, Merkez Merkez Ortaokulu Derslik Binası, Merkez Pervaneoğlu Ali Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Derslik Binası ve Merkez Atabey İmam Hatip Ortaokulu Derslik Binası olduğu ve 15 okulun yapım sürecinin ise devam ettiği, Kasım 2019 tarihi itibariyle 58.102.218 TL hakediş ödendiği, yapımı devam eden okullar için hakedişler geldikçe ödeme yapıldığı belirtilmektedir.'

BU MEMLEKETİN EVLATLARININ AKP'NİN GÖZÜNDE ZERRE DEĞERİ YOK

Bakan Ziya Selçuk'un cevaplarının Kastamonu eğitimi adına üzüntü verici olduğunu belirten Milletvekili Hasan Baltacı, sorulara verilen gayri ihtiyari cevapların AKP'nin Kastamonu'nun geleceğine olan bakış açısını da gösterdiğini kaydetti.

Bakan Ziya Selçuk'un lise kademesinde adrese dayalı yerleştirme ve diğer kriterlere göre yerleşemeyen, açıkta kalan öğrenci sayısıyla ilgili sorduğu soruya verdiği yanıtın Kastamonu'nun çocuklarına değer verilmediğini açıkça ortaya koyduğunu belirten Milletvekili Baltacı, bilimsel, çağdaş ve laik eğitimin önündeki engeller kaldırılana kadar mücadele edeceklerinin bilinmesini istedi.

Milletvekili Hasan Baltacı, 'Biz önergemizde Kastamonu'daki öğretmen açığını sormuşuz, verilen cevapta 'ücretli öğretmen ile sorunu çözüyoruz' denilmiş. Çözümden kasıt ilçelerimizde birçok branşta öğretmen olmaması mıdır? Branşlar arasında önemli önemsiz ayrımı yapılması mıdır? Öğretmenlerimizin o okul senin bu okul benim takviyeye gönderilmesi midir? Kastamonu eğitiminden sorumlu olanların gözünde üniversite sınav sonuçlarına göre 44'üncü sırada olmamız sorun ya da aksaklık olarak görünmüyor anlaşılan. Bakan Selçuk sayı vermekten kaçınmış ama biz kamuoyuyla paylaşalım. Kastamonu'da bu eğitim öğretim dönemi 603 öğretmen açığıyla başladı. Görev yapan ücretli öğretmen sayısı 292. Sözleşmeli öğretmen sayısı ise 334. Genel ortaöğretime şube başına 33 öğrenci düşüyor. Ama bakıyorsunuz birilerine göre eğitimde her şey güllük gülistanlık, sorun yok. Biz inşaatı devam eden okulların müteahhitlerine ne kadar borçlu olduğumuzu sorduk ama gelen cevap başka. Verilen cevapta 'bugüne kadar 58 milyon hakediş ödedik' denilmiş. Borç ne kadar? Cevap yok. En önemlisi ve acı olanı biz Kastamonu'da 2019-2020 eğitim öğretim dönemi öncesi lise kademesinde adrese dayalı yerleştirme ve diğer kriterlere göre yerleşemeyen, açıkta kalan öğrenci sayısının kaç olduğunu sormuşuz ama onlar yürekleri sızlamadan 'Yerleşemeyen öğrenciler açık lisede eğitime devam ediyor' demişler. Sayın bakan sayı açıklayamamış ama biz söyleyelim. Bu eğitim öğretim dönemi öncesi 85 öğrencimiz yerleşemedi. Bu memleketin evlatlarının AKP'nin gözünde zerre değeri yok, bunu bir kez daha gördük. Bugüne kadar hep bu şehrin acil çözüm bulunması gereken iki önemli sorunu olduğunu dile getirdik. Bu sorunları eğitim ve sağlık diye sıraladık. Her iki sorunu da yakından takip edeceğiz. Özellikle eğitimde çocuklarımızın çağdaş, bilimsel, demokratik ve laik eğitim alabilmelerinin önündeki tüm engeller kalkana, hak ettikleri değeri görene kadar mücadeleye devam edeceğiz.' ifadelerini kullandı.

Yorumlar 1
bir öneri 27 Aralık 2019 15:18

örnek okul müdürlerini branş öğretmenlerinden değilde üniversitede yeni öğretim yönetimi ve işletmenliği diye bir bölüm açıp açıp burada eğitim kaynakları nasıl elde edilir vakıf dernek işletme nasıl kurulur ihale nasıl alınır biraz hukuk maliye ticaret dersleri gören kişiler okul müdürü müdür yardımcısı maliye sorumlusu olsa okullar daha kaliteli teknolojik eğitim imkanlarına kavuşur

Bakmadan Geçme