Anayasa Uzlaşma Komisyonu 'anadilde eğitim' için uzlaşamadı

Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri bugünkü toplantıda, anadilde eğitimin de içinde bulunduğu 'öğrenim hakkı ve hürriyeti (özgürlüğü)' başlıklı maddeyi müzakere etti.

  • 24200
TAKİP ET
 Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri bugünkü toplantıda, anadilde eğitimin de içinde bulunduğu 'öğrenim hakkı ve hürriyeti (özgürlüğü)' başlıklı maddeyi müzakere etti. Toplantı sonrası gazetecilere açıklama yapan komisyonun üyeleri, soruları da cevapladı.

MHP'li üye Oktay Öztürk, bir tarafın anadilde eğitimin olmasını isterken diğer tarafın farklı gerekçelerle olmaması gerektiğini ortaya koyduğunu belirtti.

'Bizim açımızdan karşımızdaki talepler uzlaşılabilir talepler değil.' diyen Öztürk, herkesin dilini öğrenme hakkı olduğunu kanunların zaten buna müsait olduğunu vurguladı. Öztürk yarınki toplantıda 'yargı ve dokunulmazlık' konularının masaya yatıracaklarını, 'vatandaşlık' maddesinin ise geniş bir zaman kesiminde görüşüleceğini ifade etti.

'ADIM ATILAMADI'

BDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız ise toplantıda anadilde eğitim konusunda bir adım atılamadığını aktardı. CHP'li üye Atilla Kart da toplantının müzakere ve istişare düzeyinde kaldığını, madde metinleri üzerinden müzakereye geçilemediğini söyledi.

'ANADİLDE EĞİTİM İÇİN AK PARTİ'NİN TUTUMU NEGATİF'

AK Parti'li Ahmet İyimaya, başarılı bir müzakerenin geçtiğini ama formülasyonda başarısız olunduğunu dile getirdi. İyimaya, anadilin öğretilmesinin mutlaklığı konusunda tüm partilerin aynı görüşte olduğunu fakat 'anadilde öğrenim' konusunda mutabakat olmadığını belirterek, anadilde eğitim meselesinde AK Parti'nin tutumunun negatif olduğunu yineledi.

MHP'li Faruk Bal ise federal devletin federe yapısını ortaya koyan öneriler geldiğini söyleyerek, 'Bu anadil çerçevesinde değerlendirildiğinde hakimiyetin paylaşılması demektir. Eğitimin Türkçe yapılması gerekir.' dedi.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri, maddeler üzerindeki görüşmelerine yarın saat 11.00'den itibaren devam edecek.


 

Bakmadan Geçme