Akciğer kanserinin nedeni yüzde 70 sigara

Türk Radyoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Adem Kırış, akciğer kanseri nedeniyle yılda 1 milyon 300 bin kişinin öldüğünü, bu hastalığın yüzde 70 oranında sigaradan kaynaklandığını söyledi.

  • 715
TAKİP ET
Türk Radyoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Adem Kırış, akciğer kanseri nedeniyle yılda 1 milyon 300 bin kişinin öldüğünü, bu hastalığın yüzde 70 oranında sigaradan kaynaklandığını söyledi.

Antalya'da devam eden Türk Radyoloji Derneği 34. Ulusal Türk Radyoloji Kongresi kapsamında basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Nevra Elmas, Başkan Vekili Prof. Dr. Halil Öztürk, Genel Sekreter Doç. Dr. Ahmet Tuncay Turgut, Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Adem Kırış ve TÜRKRAD 2013 Bilimsel Kurul Başkanı Doç. Dr. Mehmet Ertürk katıldı. Toplantıda görüntüleme yöntemleri, radyasyon, girişimsel radyoloji uygulamalarına yönelik güncel değerlendirme, kanser görüntülemesindeki yenilikler ve prostat kanseri tanısına etkileri, sağlık sistemindeki değişikliklerin görüntüleme hizmetlerine yansımaları ve görüntülemenin kötüye kullanımının toplum sağlığına etkileri konuları değerlendirildi. Prof. Dr. Adem Kırış, radyolojide kanser görüntülemeleri hakkında bilgi verdi. Dünyada en çok görülen kanser türünün akciğer kanseri olduğunu belirten Kırış, her yıl 1 milyon 300 bin insanın bu hastalıktan öldüğünü söyledi. Akciğer kanseri olanların yoğun bir şekilde sigara kullandığını belirten Kırış, 'Akciğer kanseri olanların yüzde 70'i sigara ile bir şekilde temas etmiş, yoğun sigara içmiş hastalar.' dedi. Akciğer kanserinde erken teşhisin önemine dikkat çeken Kırış, 'Erken akciğer kanser taraması ile erken dönem akciğer kanseri sık olarak tespit ediliyor. Tespit edilme oranı ölümlerin yüzde 20 daha azalmasını sağlıyor. Teşhislerin yüzde 85 daha artmasına sebep oluyor. Bu da akciğer kanser taramasının bize önemini ortaya koyuyor.' dedi.

Dernek Başkanı Prof. Dr. Nevra Elmas da, derneğin amacı hakkında bilgi verdi. Temel amaçlarının tıp öğrencileri, radyoloji asistanları ve radyoloji uzmanlarını kapsayan meslek içi ve meslek sonrası radyoloji eğitimine katkıda bulunmak olduğunu belirten Elmas, 'Sağlık Bakanlığı ile iş birliği çerçevesinde toplum sağlığına ilişkin radyolojik incelemelerin toplum sağlığına yararlı şekilde uygulanmasını sağlamak, halkı radyoloji konusunda bilinçlendirmek, meslek icraatında bulunan radyoloji hekimlerinin sosyal hak ve güvenliklerini korumak, meslektaşların bir araya gelerek akademik çalışmalarını sunabileceği bilimsel ve sosyal amaçlı toplantılar düzenlemek, uluslararası alanda Türk radyolojisinin tanıtılmasını sağlayarak bilgi alışverişinde bulunmaktır.' şeklinde konuştu.

Diğer konuşmacılar da, radyoloji teknolojisinde gelinen noktalar, yaşanan sıkıntılar hakkında değerlendirme yaptı.


Bakmadan Geçme