31 bin 440 dekar zirai arazi suya kavuşuyor!
Kastamonu Daday Bezirgan Hazım Kılıç Barajı sulaması ile 31 bin 440 dekar zirai arazi suya kavuşacak.
DSİ, Kastamonu'da yaptığı yatırımlarla münbit toprakları su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. Kastamonu'da tarımın gelişmesindeki etkenlerden en önemlisi ise su yapılarıdır.
DSİ Genel Müdürü Murat Acu; ''Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Sayın Veysel Eroğlu'nun talimatıyla başlatılan ve büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçilmesi ve civardaki içme kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenen 'GÖLSU' projesi kapsamında Kastamonu ilimizde nasibini almaktadır.
Kastamonu ilimizde 2003-2019 yılları arasında tamamlanan ve tamamlanacak projeler ile 189.620 dekar zirai alanın sulamaya açılması, sulamaya açılan alanlardan 197.300.000 TL gelir artışı sağlanması, 85 adet yerleşim yerinin ve 3.049 dekar zirai arazinin taşkınlardan korunması, HES'lerin kurulu gücünün 120 MW'a çıkarılması ve 347 milyon kWh yıllık hidroelektrik enerjisi üretimi hedeflenmektedir''dedi.
DSİ Genel Müdürü Acu;'' Bu kapsamda çalışmaları hızla devam eden Kastamonu-Daday Hazım Kılıç Barajı Sulaması ile toplam 31.440 dekar zirai arazinin sulanması sağlanacaktır. Çalışmalar arazi toplulaştırma işleri ile paralel olarak devam etmektedir. Devam eden iş kapsamında 20.519 m ana iletim hattının tamamı ve 48.947 m yedek boru hattı yapılmıştır. Ayrıca, 7 adet yatay sondaj ile karayolu geçişi, 448 adet sanat yapısı ve bunun yanında yaklaşık 50 km işletme bakım yolunun 40 km'si tamamlanmıştır. 2017 yılı sulama sezonunda tamamlanan 14.940 dekar alanın tamamına su verilerek zirai araziler sulamaya açılmıştır. 'dedi.
Kastamonu Daday Bezirgan Hazım Kılıç Barajı Sulamasının tamamlanması ile birlikte bölgede tarıma dayalı sanayi gelişecek olup bu da bölge halkının sosyo-ekonomik olarak gelişim göstermesine olanak sağlayacak ve refah düzeyini artıracağını belirten Genel Müdür Acu; 'Projenin tamamlanması ile 2017 fiyatları ile ülke ekonomisine yıllık 12.579.374 TL katkı sağlanması hedeflenmektedir' dedi.
Acu; Son olarak, 'Bu projenin hayata geçirilmesinde en büyük destekçimiz Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu'na şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum' dedi.