300 yıllık kiliseden dönme cami 44 yaşında
Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde tarihi 300 yıl önceye dayanan kilise ve bahçesindeki evleriyle tarihe tanıklık etmeye devam ediyor.
İnebolu Çamlıca Köyü Çavuşoğlu Mahallesi (Erkisdos) tarihi 300 yıl önceye dayanan kilise ve bahçesindeki evleriyle tarihe tanıklık etmeye devam ediyor. 1970 yılında kiliseden camiye çevrilerek ibadete açılan Çamlıca Köyü Çavuşoğlu Camii değişen mimarisi, etrafındaki kalıntılarla yıl 44. yılına ulaştı. Papa Rum Patriği 1. Bartholemeos'un dedelerinin yaşadığı iddia edilen tarihi kilisenin bahçesinde bulunan evler ise güçlükle ayakta durmaya devam ediyor. Tarihi kilise 300 yıl boyunca ayakta kalmasını borçlu olduğu mimari yapısını bina camiye çevrilirken büyük oranda yitirdi.
Kapılarından kitabesine, pencerelerinden iç düzenine bir çok değeri ortadan kaldırılmış olan tarihi kilise ve hazirunu (kilise görevlilerinin kaldığı evler) günümüzde kiliseye ait bina hariç kullanılamıyor. Bahçesindeki kuyusu dahil kullanım dışı olan tarihi kilisenin yapımının 300 yıl önceye dayandığı belirtiliyor. Camiye çevrildikten sonra kapıdan camlarına birçok değişikliğe uğrayan tarihi kilisenin değişmeyenleri ise batı yönüne açılan kapıdaki obruk özelliği dikkat çekiyor. O dönemin yapılarında görülen kalın bir sürgünün yatağı olan obruk kullanımda değil ama mimariyi tamamlayan bir öğe olarak hala çalışıyor.
Cami içi düzenlemesi ahşap malzemeyle yapılmış kadınlar için namaz kılma katı, merdivenler, ahşap minber ve 1970'lerin yerel mimari ürünü pencere pervazları ve camlar olarak tasarlandı. Sade döşenmiş olan ve bakımlı durumda bulunan yapı yıllar öncesinde yabancı turist çeken bir yerken artık cami olarak az sayıda cami cemaatine hitap etmeye devam ediyor. Bu yıl 44 yaşında olan Çavuşoğlu Mahallesi Camii bir imam ile hizmet veriyor.