19 yıl önce Gündoğdu, ondan beri vali yok!
Cumhuriyet tarihi boyunca devletin verdiği hizmetlerden dolayı üzerine titrediği ve her siyasal dönemin gözdesi olan Kastamonu valiye hasret. Dadaylı hemşerimiz eski İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu döneminde Tokat Valisi olarak görev yapan (1998 – 2003) Mehmet Gündoğdu'dan beri hiçbir Kastamonulu adayın erişemediği valilik hasreti devam ediyor.
İstamonu Gazetesi haber merkezinin yakın kırk yılı mercek altına alarak tüm Türkiye genelinde yaptığı valiler araştırmasında 1985-2003 yılları arasında görev yapan Metin İlyas Aksoy ve Mehmet Gündoğdu öncesinde de sonrasında da valiler kararnamelerinde Kastamonulu isimlerin bulunmadığı öğrenildi. Valilik için 15 yıl görev şartı aranan makam için meslekte 35 yılı geride bırakan Kastamonulu isimler kararnamelerde vali olarak değerlendirilmedi.
30 yılın üzerinde devlet hizmeti bulunan ve her görev yaptıkları yerlerde üstün değer gören Yıldırım Uçar, Erdoğan Ülker ve Nevzat Sinan halen vali yardımcılığı yaparken, Nazım Madenoğlu ve Saim Eskioğlu kaymakam olarak hizmetlerini sürdürüyor. Recep Muhlis Gür ise Mülkiye Baş Müfettişliği görevine devam ediyor.
15 yılın üstü görev yapan 14 değerli isim neden vali olamıyor?
Vali yardımcılığı görevleri ve kaymakamlık yapan Kastamonulu isimlerin vali olarak değerlendirilmemesi sıkça sorulsa da her kararname dönemi meraklı bir bekleyişten öteye geçemiyor. Yine gazetemiz tarafından daha önce de gündeme getirilen neden valimiz yok sorusu halen cevap bekliyor.
Mülki idarede 35 yıl üstü görev yapan hemşerilerimizin yanı sıra İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişi Fazıl Can 31, Ataşehir Kaymakamı Zafer Karamehmetoğlu 27, Dilovası Kaymakamı Mustafa Asım Alkan 22, Adana Vali Yardımcısı İsmail Hakkı Ertaş 21, Şarköy Kaymakamı Hamdi Üncü ve Kozlu Kaymakamı Ahmet Karakaya 17, Zile Kaymakamı Adnan Tezcan 16, Korkuteli Kaymakamı Erol Tanrıkulu ise 14 yılı mülki idare amirliğinde geride bırakmış olduğu halde kararnamelerde sadece görev yeri değişikliği olarak anılmaya devam ediyor.
Trabzon önde
İstamonu muhabirinin yaptığı araştırmaya Türkiye genelinde sadece 44 ilin nüfusuna kayıtlı vali bulunuyor. 6 valisiyle öne çıkan Trabzon'u, Çorum, Erzincan ve Erzurum 5'er, Sivas 4'er, Antalya, Giresun, Kırşehir, Konya ve Tokat 3'er vali ile takip ediyor.
Afyonkarahisar, Bayburt, Düzce, Kahramanmaraş, Karabük, Rize ve Şanlıurfa'ya kayıtlı 2'şer vali bulunurken Adana, Ankara, Artvin, Aydın, Balıkesir, İstanbul, Batman, Bingöl, Burdur, Bursa, Denizli, Edirne, Elazığ, Eskişehir, İzmir, Kayseri, Kilis, Kocaeli, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Ordu, Sakarya, Samsun, Yozgat, Zonguldak nüfuslarına katılı 1'er vali Türkiye'nin çeşitli illerinde görev yapıyorlar.
Mevcut valilerin yüzde 64'ü 24 yıl altında
Aktif görevde olanların kıdemlerine göre yapılan incelemede yüzde 64'ünün 24 yıl ve altında çeşitli görevlerinin ardından vali olduğu gözleniyor.
Mülki idare amirliği mesleğinde tecrübesi 15-20 yıl arasında 19, 21-24 yıl arasında 35, 25-29 yıl arasında 22, 30 yıl ve üzeri 5 vali bulunuyor.
Araştırma valilerin yüzde 45'inin ise ilk görev yerlerinde hizmet verdiğini gösteriyor. Görevde olanların 36'sı ilk kez valilik yaparken, 19 vali ikinci görev yerinde, 14 vali üçüncü görev yerinde, 6 vali dördüncü, 5 vali beşinci, 1 vali ise altıncı görev yerinde hizmet veriyor.
Görev yapan valilerin içinde Mülkiyeli olmayan ve ataması yapılan isimler de yer alıyor.