Alzheimer nedir? Belirtileri nelerdir?

Nöroloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Durgan, alzheimer hastalığı hakkında bilgi verdi.

  • 420
Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Alzheimer nedir? Belirtileri nelerdir?

Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Durgan, Dünya Alzheimer Günü münasebetiyle alzheimer hastalığı hakkında bilgi verdi.

Durgan, "Alzheimer hastalığı, hem dünyada hem de ülkemizde giderek daha sık görülen bir hastalıktır. Halk arasında bunama olarak da bilinen demansın en yaygın sebebidir ve hasta ile yakınlarını sosyal, psikolojik ve ekonomik açılardan olumsuz etkileyen ciddi bir sağlık problemidir. Çeşitli belirtileri olmakla birlikte, ilerleyici ve kalıcı hafıza kayıplarında hasta ve yakınlarının vakit kaybetmeden doktora başvurması gerekmektedir." dedi.

Önemli belirtilerini sıralayan Durgan, bellek kaybı, konuşma zorlukları, azalan muhakeme yeteneği, eşyaların kaybolması, zaman ve mekan karışıklığı, soyut düşünme zorlukları, ruh halinde değişiklikler olduğunu belirtti.

Nöroloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Durgan, "Sosyal yaşantının bir parçası olmak, fiziksel aktivite, kitap okuma, bulmaca çözme, tansiyon ve kan şekeri seviyelerini, kolesterolü kontrol altında tutmak, risk faktörlerini yönetmede önemli adımlardır. Sigara ve alkol kullanımından kaçınmak, eğer kullanılıyorsa bırakmak önemlidir. Beyninize iyi bakın." diye konuştu.