Ağrıları FTR İle Durdurmak Mümkün
Dr. Ceren Can Becanlı, toplumda oldukça sık bir şekilde görülen miyofasyal ağrı sendromunun (MAS), bir veya birkaç kas grubunda görülen ağrı ile karakterize bir hastalık olduğunu söyledi.
(İHA) - Dr. Ceren Can Becanlı, toplumda oldukça sık bir şekilde görülen miyofasyal ağrı sendromunun (MAS), bir veya birkaç kas grubunda görülen ağrı ile karakterize bir hastalık olduğunu söyledi. Dr. Ceren Can Becanlı, hastalığın en önemli nedenlerinin genetik faktörler, aşırı yorgunluk, tekrarlayan hareketler, iş kazaları, kötü çalışma koşulları, boyun ve bel fıtıkları olduğunu bildirdi.
AĞRININ NEDENLERİ
Miyofasyal ağrı sendromunun (MAS) bir veya birkaç kas grubunda görülen ağrı ile karakterize bir hastalık olduğunu belirten Dr. Ceren Can Becanlı, genetik faktörler, aşırı yorgunluk, tekrarlayan hareketler, iş kazaları, kötü çalışma koşulları, boyun ve bel fıtıklarının miyofasyal ağrı sendromunun en önemli nedenleri arasında olduğunu bildirdi. Ağrı, tutukluk, eklem hareket açıklığında kısıtlanma ve yorgunluk gibi şikayetlere neden olan miyofasyal ağrı sendromu bazı durumlarda, baş ağrısı, sırt ağrısı, boyun ağrısı, göğüs ağrısı, bel ağrısı, siyatik ve omuz ağrısı gibi farklı şikayetlere de neden olabildiğini kaydeden Dr. Becanlı, “Her iki cinste de eşit sıklıkta görülen miyofasyal ağrı sendromun neden olduğu ağrılar bazen çok şiddetli bazen daha hafif olabilir” dedi.
MAS’IN FARKLI BELİRTİLERİ
MAS’ın sıklıkla fibromiyalji ile karıştırılmasına rağmen farklı belirtileri olduğunu anlatan Dr. Ceren Can Becanlı, şunları söyledi:
”Fibromiyalji sendromunda ağrı daha yaygındır, miyofasyal ağrı sendromu daha az kas grubunu ilgilendirir. Fibromiyalji de ağrı tutukluk ve hassasiyet vücudun her tarafında yaygındır, miyofasyal ağrı sendromunda bir veya birkaç bölgededir. Aynı zamanda miyofasyal ağrı sendromunun tedavisi fibromiyaljiye göre daha kolaydır.”
TEDAVİDE HASTA EĞİTİMİ ÖNEMLİ BİR ROL OYNAR
Tedavide hastanın günlük yaşantıda nelere dikkat edeceği, omurgasını nasıl koruyacağı, ofiste çalışırken konforunu nasıl sağlayacağının öneminin vurgulanmasını içeren hasta eğitiminin önemli olduğunu kaydeden Dr. Ceren Can Becanlı, “Tedavi yöntemleri olarak medikal tedavi, fizik tedavi ve lokal enjeksiyon uygulanır. FTR programının hedefi kastaki ağrı ve hassasiyeti azaltmak, kas spazmını çözmek, hareket kısıtlılığını açmak, fonksiyonu artırmak ve yeniden kas ağrısı gelişmesini önlemektir” diye konuştu.