Ağız ve diş sağlığının önemi Ramazan'da daha da artıyor
Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde hizmet veren Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dr. Yüksel Tuncer, vatandaşları Ramazan ayında ağız ve diş sağlığına dikkat etmeleri konusunda uyardı. Tuncer, 'Ramazanda ağız ve diş sağlığı…
Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde hizmet veren Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dr. Yüksel Tuncer, vatandaşları Ramazan ayında ağız ve diş sağlığına dikkat etmeleri konusunda uyardı. Tuncer, "Ramazanda ağız ve diş sağlığı daha önemli." dedi.
Ereğli Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dr. Yüksel Tuncer, her zaman dikkat edilmesi gereken ağız ve diş sağlığının Ramazan ayında oruçlu iken daha büyük önem kazandığını söyledi. Tuncer, Ramazan'da oruçlu iken yeme içme faaliyeti olmadığından, ağızda tükürük salgısının az seviyede olması sonucu iftar ve sahur yemeklerinden sonra fırçalanmayan dişlerde oluşan bakterilerin ağızda asitlenmeye neden olduğuna dikkat çekti. Tuncer, Ramazan ayında ağız sağlığının korunması için neler yapılması gerektiğine yönelik bilgiler verdi. Ramazanda diş çürümelerine dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Tuncer, “Ramazan da oruçlu iken yeme içme faaliyeti olmadığından, ağızda tükürük salgısının az seviyede olması sonucu iftar ve sahur yemeklerinden sonra fırçalanmayan dişlerde oluşan bakteriler ağızda asitlenmeye yol açar ve diş çürüklerine sebep olabilir.” uyarısında bulundu.
“KOLAYCA ÜREYEBİLİRLER”
Ereğli Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dr. Yüksel Tuncer, ağız ve dş sağlığı konusunda şu bilgilere yer verdi: “Her zaman dikkat edilmesi gereken ağız ve diş sağlığı Ramazan ayında oruçlu iken daha büyük önem kazanmaktadır. Ramazan'da dişler fırçalanmadığı zaman sahurdan iftara kadar geçen zaman aralığında ağızda kolayca üreme ortamı bulan bakteriler, ağızda kötü kokuya sebep olurken diş çürüklerini de artırabilmektedir. Bu durum sadece ağız ve diş rahatsızlığıyla kalmayıp yol açacakları enfeksiyonla birçok hastalığa da davetiye çıkarabilir.”
Ramazan ayında ağız sağlığının korunması için neler yapılması gerektiğine yönelik bilgiler veren Tuncer şu tavsiyelerde bulundu: “Ramazan ayında ağız sağlığını nasıl koruyabiliriz? İftardan ve sahurdan sonra dişlerin daha özenle fırçalanması gerekmektedir. Diş fırçalarken, dil yüzeyi ve diş eti bölgelerinin de fırça yardımıyla iyice temizlenmesi gerekir. Oruç tutanların ayrıca ağız antiseptiği kullanmaları da tavsiye edilir. İftar ve sahur yemeklerinden hemen sonra asit ortamının artmasıyla bakterilerin çoğalması için uygun bir ortam sağlandığından diş fırçalamanın yanı sıra ağız antiseptiğinin kullanımının önemi artmaktadır. Bunların hiçbiri olmazsa tuzlu su ile de gargara yapılabilir. Oruçlu iken ağız kokusunu nasıl önleriz? Ağız kokusu yalnızca diş çürüklerinden kaynaklanmaz. Çürüklerin dışında diş eti hastalıkları, kötü yapılmış protezler mide ve boğaz rahatsızlıkları da kötü kokulara neden olabilir. Ağız bakımı iyi bir şekilde yapıldığı takdirde ağızdaki kötü kokular önlenebilir.”
Ramazan'da diş çürümelerine dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Tuncer, “Ramazan'da oruçlu iken yeme içme faaliyeti olmadığından, ağızda tükürük salgısının az seviyede olması sonucu iftar ve sahur yemeklerinden sonra fırçalanmayan dişlerde oluşan bakteriler ağızda asitlenmeye yol açar ve diş çürüklerine sebep olabilir. İyi bir ağız bakımı için normal fırçalamanın yanı sıra diş ipi kullanılmalı, bütün görünen görünmeyen iç ve dış yüzeyler ile dil üstü mutlaka en az 2 dakika fırçalanmalı ve temizlenmeli, her zaman olduğu gibi Ramazan'da da asitli yiyeceklerden uzak durulması gerekir. Sahurda şekerli karbonhidratlı yiyecekler daha az tüketilmelidir. Peynir ve süt gibi kalsiyumlu yiyecekler ile meyve sebze ağırlıklı beslenme sağlıklı dişler için çok önemlidir.” ifadelerine yer verdi.