ABD'li sanatçı seramiğe tek eliyle şekil veriyor
Kastamonu Üniversitesinde düzenlenen "Torna ve Serbest Şekillendirme Çalıştayı"na katılan doğuştan iki ayağı ve bir kolu olmayan ABD'li seramik sanatçısı, tek elini kullanarak yaptığı eserleriyle dikkat çekti.
Doğuştan iki ayağı ve bir kolu olmayan ABD'li seramik sanatçısı Shawanda Corbett, tek eliyle toprağa şekil veriyor.
Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Seramik ve Cam Bölümü'nde düzenlenen "Torna ve Serbest Şekillendirme Çalıştayı"na katılan siyahi sanatçı Corbett, sanatını Türkiye'de de icra etti.
Shawanda Corbett, yaptığı açıklamada, doğuştan engelli olduğunu ancak zaman içinde teslim olmak yerine engelini aşmayı öğrendiğini anlattı.
Oxford Üniversitesinde doktora yaptığını belirten Corbett, seramik sanatını lisans birinci sınıfta çok sevdiğini, bu alanda kendisini geliştirdiğini dile getirdi.
Zor işleri sevdiğini vurgulayan Corbett, şöyle konuştu:
"Lisans birinci sınıf öğrencisiyken resim bölümündeydim ve orada biz bir yaz kursu almıştık. O ders seramik dersiydi. Çamurda olan yaşadığım fiziksel zorluk beni bu işi yapmaya itti. Film, fotoğrafçılık, sanat felsefesi alanlarında kendimi besleyip, transfer baskı yöntemi ile burada edindiğim bilgileri seramik üzerine aktarıyorum. Herkesin iki elle yaptığı şeyi tek elle yapmak tabii çok zor. Etrafımdaki profesörler de bana bunu öğretme konusunda çok zorlandı. Çünkü hiçbir zaman tek elle çalışmadıkları için böyle bir şey onlar için de zordu. Diğer insanlar benden daha kolay öğrenebiliyordu. Çünkü iki ellerini kullanabiliyorlardı. Ama ben bunun için çok çalıştım ve çok çalışarak bunu aştım."
"Türkiye'ye geldiğimde çok fazla pozitif duygular aldım"
Türkiye'den ve Kastamonu'dan çok güzel duygularla ayrılacağını ifade eden Corbett, Türkiye'de bir engelli olarak pozitif ayrımcılık gördüğüne işaret etti.
Amerikalı olduğunu ve İngiltere'de eğitimine devam ettiğini söyleyen Corbett, "Amerika ve İngiltere'de yaşadım. Orada yaşadığım sürede engelli insanların birçok ayrıma uğradığını görüyorum. Çok fazla nefret dolu tartışmalar oluyor. Ama Türkiye'ye geldiğimde çok fazla pozitif duygular aldım. Hiç kimse bana engelim hakkında bir şey sormadı. Bunu problem haline getirmedi. Aynı zamanda Amerika ve İngiltere'de sanatımı icra etme konusunda birçok insan bunu tek başıma yapabildiğime inanmadığı için kimse bana workshop yapma fırsatı vermedi. Bu fırsatı bana vermeniz beni çok mutlu etti. Buradan çok güzel duygularla Amerika'ya döneceğim." ifadelerini kullandı.
Her insanın hayatında bir takım zorluklar olduğunu ancak engelliler için durumun daha da zor olduğunu vurgulayan Corbett, şunları kaydetti:
"Ama engelli insanlar için bu daha çok hissedilir. Toplum her ne kadar bunu kabullenmese de toplumsal olarak kötü tepkiler alınsa da size hiç kimsenin 'bunu yapamazsın' demesine izin vermeyin. 'Bunu yaparsın' diye telkin etmesini de beklemeyin. Sadece ne istiyorsanız ne yapmak istiyorsanız bu sizin yanı başınızda duruyor. Siz bunu istedikten sonra yaparsınız. Bu enerjiyi ben burada hissettim. Zaten bu Türk insanının karakterinde var. Sürekli bir şeyler vermek istiyorlar. Sadece fiziksel hediyelerden bahsetmiyorum. Duygu, sevgi, bilgi verme konularını Türk insanı çok güzel yapıyor."
Corbett, gelecekte hem serbest sanatçı olarak hem de engelli bireyler için eğitmen olarak çalışmak istediğini sözlerine ekledi.