600 yıllık gelenek kar bekliyor

Kastamonu'nun Ağlı ilçesinde 600 yıllık gelenek olan kızak yarışları, kar yağmadığı için henüz yapılamadı.

  • 618
600 yıllık gelenek kar bekliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kastamonu'nun Ağlı ilçesinde yaklaşık 600 yıllık gelenek olan kızak yarışları, kış gelmesine rağmen henüz yapılamadı. Yaşları gelenek kadar eski olduğu belirtilen tarihi kızakların karla buluşturulması için gün sayılıyor.

İlçeye bağlı Sinan Mahallesi'nde yaşayanlar, her birinin hikayesi bulunan "kayık" ismini verdikleri, atalarından kalma kızaklara özenle bakıyor.

Ağlı Belediye Başkanı Şahin Çolak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kıyasıya rekabete sahne olan kızak yarışlarının geçmişinin 600 yıla dayandığını söyledi.

Kızak yarışlarının bölgede önemli bir gelenek olduğunu vurgulayan Çolak, "Sinan Mahallesi'ne belediye tarafından 155 metre inişi, 165 metre de çıkışı olan betondan bir yol yapıldı. Bu yolda ilerleyen kızaklar yaklaşık 80 kilometre hıza çıkıyor. Hızla birlikte karşı tarafta ne kadar giderse o kadar puan alıyor. En çok giden kızak şampiyon oluyor." dedi.

Belediye olarak her yıl yarışlar için hazırlıklar yaptıklarını belirten Çolak, "Derenin üzerine kayıklar rahatça geçebilsin diye bir köprü yaptık. İzlemeye gelenler rahatça iki tarafa geçebilsin diye yanına bir köprü daha yaptık. Biz hazırlıklarımızı tamamladık ama ne yazık ki kar yok. İnşallah kar yağar da kayakseverlerimiz kayabilirler. Sabırsızlıkla kar yağışı bekliyoruz." diye konuştu.

Ali Osman Dikmen (74) de uzun yıllardır "Yanımalaklı" isimli kızağıyla yarışlara katıldığını söyledi.

Kızak yarışlarının atalarından kalma bir gelenek olduğunu aktaran Dikmen, "Kar olduğu sürece burada hep kızaklar konuşulur. Dedelerimizden kalma bir gelenek. Bu kızakların 600 yılık olduğu düşünülüyor." ifadelerini kullandı.

Kayık ismini verdikleri bazı kızakların çok kıymetli olduğunu belirten Dikmen, şunları dile getirdi:

"Bu kayıklar o kadar kıymetlidir ki, bir yere çarpmasından bile korkarız. Bu bölgede kızak yarışları yaygın olduğu için çok kayık var ama bazıları meşhur. Bunlar derece yapmış ve çok sayıda şampiyonluğu bulunan kayıklar."

Tarihi kızakların hikayeleri var

Kızaklara, hikayelerine göre isim verildiğini söyleyen Dikmen, "Yanımalaklı" adlı kızağının ve diğerlerinin hikayelerini şöyle anlattı:

"Bu kayık zamanında şampiyon olunca birisi kayığı almak için talip oluyor. Almak için bir manda teklif ediyor. Sahibi ise 'Mandanın yavrusu olan malağı da verirsen tamam.' diyor. O nedenle ismi yanımalaklı olarak kalıyor. Bir başkasının ismi ise 'Fermansız.' Yarışlar bir yerde başlayıp başka bir yerde bitiyor. Bu kayık yarışların bittiği yeri de geçip gidince adına 'Fermansız' diyorlar. Bir başkası 'Canlıca.'' Canlıca biraz daha yumuşak karda daha iyi gidiyor. Duracak gibi olmasına rağmen ısrarla gitmeye devam ettiği için 'Hadi canlanıyor, hadi canlanıyor' derken 'Canlıca' ismi veriliyor. Bir diğeri ise 'Cinibiz.' Küre ilçesinde yapılan yarışlarda bozulan yola rağmen gitmeye devam edip şampiyon olan kayığa 'Cinibiz' ismi veriliyor."

Kızaklar için özel kayma yolu yaptıklarını belirten Dikmen, "Bir kişi önden giderek karı ezer. Arkasından ise ayağında çarıkları bulunan bir kişi daha bulunur. Onun kollarından da iki kişi tutar. Bu şekilde kar santim santim ezilerek kızakların kayması için en uygun hale getirilir. Gece yol yapımı daha iyi olduğu için bazen gece yarılarına kadar yol yapmaya çalışırız." dedi.

Dikmen, bu sezon hiç kızak kayamadıklarını ifade ederek, heyecanla kar yağışı beklediklerini sözlerine ekledi.

Behsat Kömürcü de geçen yıl düzenlenen geleneksel kızak yarışlarının şampiyonu olduğunu dile getirdi.

"Canlı" ismi verilen kızağın sahibi olduğunu belirten Kömürcü, "Küçüklüğümüzden beri kayıkla kaymayı biliyor ve biniyoruz. Dedelerimiz öğretti. Bizim buralarda herkes bilir. Kızak bizde 600 yıllık bir gelenek. Bu sene kar yağarsa yine yarışacağız ve iddialıyım." ifadelerini kullandı.