500 yıllık tarihi camide buluştular

Taşköprü'deki 500 yıllık tarihi camide bir araya gelen köylüler, geleneksel hale getirdikleri bayramlaşma töreni düzenledi.

  • 2780
Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
500 yıllık tarihi camide buluştular

Kastamonu, Çorum ve Sinop illerinin ortak noktasında bulunan ve 500 yıl önce yapılan tarihi Yukarışehirören Köyü Camisi'nde bir araya gelen köylüler, geleneksel hale getirdikleri bayramlaşma töreni düzenledi.

Başta Ankara ve İstanbul olmak üzere çeşitli illerden gelen vatandaşlar, bayramların buluşma noktası olarak Yukarışehirören Köyü Camisi'ni ziyaret ediyor.

Yukarışehirören Köyü Camisi'nde toplanan kalabalık, bayram namazı kıldıktan sonra birbirleriyle bayramlaşıyor. Ardından kahvaltıda bir araya gelen vatandaşlar, kendilerine ikram edilen çay ile birlikte sohbet etme imkanı buluyor. Bazı aileler çocuklarıyla geldikleri ziyarette hoşça vakit geçirirken, çocuklar ise topla oynayarak eğleniyor.

Köylüler, her bayramda bir araya geldikleri 500 yıllık tarihi Yukarışehirören Köyü Camisi'nde hem birbirleriyle kaynaşıyor hem bayramlaşarak atalarının geleneklerini günümüzde de yaşatıyor. Ayrıca köylüler, uzak yoldan gelen vatandaşlar için kendi ürünlerinden yaptıkları helva ve yöresel ekmek ikram ediyorlar.

Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Hikmet Haberal, “Köyün en yaşlıları dahi caminin yapılışı hakkında bilgi sahibi değiller. Bizler, bu caminin varsayımlara dayanarak 500 yıllık bir cami olduğunu düşünüyoruz. Cami, tamamen taş duvarlarla örülmüş. İçerisi ahşaptan yapılmış. Caminin özelliği ise Sinop’un Boyabat ilçesinden, Çorum’un Kargı ilçesinden ve Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinin köylerinden vatandaşların ortaklaşa bu camiye gelip namazlarını eda ettiklerini gördük. Bayram namazının ardından uzun yıllar gelenek haline getirdikleri bu bayramlaşma törenini halen devam ettiriyorlar. Namazdan çıktıktan helva, yöresel ekmek gibi yiyecekler ikram ediliyor.” dedi.

Aşağışehirören Köyü Muhtarı Erdoğan Kaya, “Sinop’a, Çorum’a bağlı köylerden camimize namaz kılmaya geliyorlar. Yolları uzak olduğu için bizlerde yıllar önce atalarımız gibi yemek dağıtıyoruz, ekmek ikram ediyoruz köylerine tekrar geri gidebilmeleri için. Yıllar önce başlayan bu gelenek günümüzde halen devam ediyor.” diye konuştu.

Yukarı Şehirören Köyü Muhtarı Satılmış Göksu, “Yaklaşık 12 yıldır bayram günü kahvaltı geleneği oluşturduk. Her yıl bayram gününde sabahları köylüleri bir araya getirip hem bayramlaşıyoruz hem de sohbet ederek kaynaşıyoruz.” diye konuştu.

Bayramlarda sabahları yapılan kahvaltı etkinliğinden duydukları memnuniyeti dile getiren vatandaşlar, “Köylülerimizle kaynaşmak, birlik ve beraberliğimizi sağlamak, eskileri yad etmek, eski gelenek ve göreneklerimizi devam ettirmek, burada hoş bir muhabbet etmek için geliyoruz. Burada hep beraber bayram sohbeti yapıyoruz. Görmediklerimizi bayram nedeniyle burada görmek ve onlarla bayramlaşmak güzel ve faydalı bir etkinlik. Sağ olsun köylerimizin muhtarları da bunlara vesile oluyor. Katkıda bulunanlara teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.