31. Uluslararası Taşköprü Kültür ve Sarımsak Festivali başladı

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde geleneksel hale getirilen ve bu yıl 31.'si düzenlenen Uluslararası Taşköprü Kültür ve Sarımsak Festivali başladı.

  • 1239
31. Uluslararası Taşköprü Kültür ve Sarımsak Festivali başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Taşköprü Belediyesi tarafından dünyaca ünlü Taşköprü Sarımsağının tanıtımı için gerçekleştirilen 31. Uluslararası Taşköprü Kültür ve Sarımsak Festivali, Taşköprü Meydanı’nda düzenlenen törenle başladı. Törene Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz, AK Parti Kastamonu Milletvekilleri Metin Çelik ve Murat Demir, Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Kastamonu İl Jandarma Komutanı Albay Metin Özbek, Taşköprü Kaymakamı Kerem Sülayman Yılmaz, Kastamonu İl Emniyet Müdürü Metin Turgay Karabulak, Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, Mardin Midyat Belediye Başkanı Şehmuz Nasıroğlu, AK Parti Kastamonu İl Başkanı Halil Uluay ile çok sayıda davetli ve işadamları katıldı.

31. Uluslararası Taşköprü Kültür ve Sarımsak Festivali’nde ilk olarak ilçeye adını veren tarihi Taşköprü’de festival kurdelesi kesildi. Program yöresel ürünlerin sergilendiği stantların gezilmesi ve kortej yürüyüşüyle devam etti.

Daha sonra kortej eşliğinde üstü kapanan pazaryerinin ve 9. Pompeiopolis Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın açılışı yapıldı. Taşköprü Cumhuriyet Meydanı’ndaki program ise İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Festivalin açılışında konuşan Vali Yaşar Karadeniz, “Taşköprü’de festivalin ekonomik boyutuna da önem verildiğini tespit etmiş bulunuyorum. Tarım Fuarı, festivale değer katmıştır. Festivalin sarımsağın adına yapılıyor olmasında ayrı bir önem vermektedir. Taşköprü 4 günlük bir bayrama hazırlanıyor. Ülkemize ve ilçemize festivalin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan ise, festivallerin önemine değinerek, her festivalin kendine özgü özelliğinin olduğunu kaydetti. Arslan, “Bizim festivalimiz de taşıdığı kimlik ile ülke genelindeki öncü festivaller arasındadır” dedi.

Arslan, "Üreticimizin adına ‘Beyaz Altın’ diyerek taçlandırdığı sarımsağımızın adına 1987 yılından bu güne kadar düzenlenen Taşköprü Uluslararası Kültür ve Sarımsak Festivalimizin, 3 yıldır özellikle eğlence kısmını içeren bölümlerini sırasıyla Soma Maden Faciası, yaşanan terör olayları ve son olarak 15 Temmuz Hain Darbe girişimi gibi ülkemizde yaşanan bazı olumsuzluklar nedeniyle gerçekleştirememiştik. Festivaller birlik ve beraberliğin simgesi, gurbetteki ile sıladakinin kaynaşma vesilesidir. Yöre kültürü ve kendine özgü güzelliklerin tanıtılmasındaki en büyük araçtır. Ayrıca bizim dinimizin bir emri olan Sılayı Rahim anlayışı da festivaller sayesinde gelişmektedir. Bunun yanında 5 bin yıllık tarihi Paflagonya’ya Başkentlik yapan Pompeiopolis Antik Kenti, Dünyaca ünlü olan ve üreticimizin ‘Beyaz Altın’ diyerek taçlandırdığı dünyanın en kaliteli sarımsağı ile padişah sofralarını süsleyen kuyu kebabı, 116 adet tescilli tarihi evi, ilçemizin tarihi ve kültürel anlamdaki zenginliğinin bir göstergesidir. Bizim ise yerel yönetim olarak amacımız var olan bu değerleri ülkemize ve dünyaya tanıtmak ve bu haklı gururu hep birlikte yaşamaktır” diye konuştu.

Beş ülkeden gelen yabancı gruplar, gösteride bulundu

31. Uluslararası Taşköprü Kültür ve Sarımsak Festivali nedeniyle 5 ülkeden gelen yabancı gruplar, ülkelerine özgü oyunlarını sergileyerek gösterilerini sundu. Festivale, KKTC, Gürcistan, Meksika, Romanya ve Kırgızistan’ın yanı sıra Taşköprü Halk Eğitim Merkezi gibi yerli ve yabancı folklor ekipleri birbirinden güzel halk danslarını Taşköprülüler için sergiledi. Açılışı yapılan 31. Uluslararası Kültür ve Sarımsak Festivali, 20 Ağustos Pazar akşamı son bulacak.

Ayrıca festival kapsamında Taşköprü Belediyesi tarafından ihtiyaç sahibi çocuklar için bu yıl da toplu sünnet töreni düzenledi. Törende 105 çocuk sünnet edildi.