'20 yılda 7 bin 638 kişinin akciğer zarı kanseri olmasını bekliyoruz'

Türkiye'de 1 milyon kişinin asbestli toprak tehdidi altında olduğunu bildirildi. Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Karadağ, tedbir alınmaması durumunda 20 yılda 7 bin 638 kişinin asbestli toprak…

  • 586
'20 yılda 7 bin 638 kişinin akciğer zarı kanseri olmasını bekliyoruz'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye’de 1 milyon kişinin asbestli toprak tehdidi altında olduğunu bildirildi. Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Karadağ, tedbir alınmaması durumunda 20 yılda 7 bin 638 kişinin asbestli toprak yüzünden akciğer zarı kanseri olmasını beklediklerini açıkladı.

Akciğer zarı kanserine sebep olan asbestli toprak, su ve ısıya dayanıklı olduğu için Türkiye’nin kırsal kesimlerindeki evlerin çatı kaplamasında ve evlerin badanalanmasında kullanılıyor. Halk arasında ’ak toprak’ veya ’gök toprak’ olarak adlandırılan asbestli toprak, ölümcül akciğer zarı kanserine sebep oluyor. Toprağın içinde bulunan asbest minerali, lifsel yapıda olduğu için çok kolay bir şekilde solunum yoluyla akciğerlere ulaşıp akciğer zarı kanserine yol açıyor.

Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde konu hakkında köy muhtarlarına yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi, konu hakkında bilgi verildi. Başhekim Prof. Dr. Mehmet Karadağ, özellikle kırsal kesimde bu toprağın sıva ve badana malzemesi olarak kullanıldığını hatırlattı.

ASBES’E KARŞI SAVAŞ AÇILDI

Son yıllarda devlet tarafından ciddi tedbirler alındığına aktaran Mehmet Karadağ, Türkiye’de asbestin sanayide kullanımının 2010 yılında yasaklandığını hatırlattı. Karadağ, asbestli toprağın bulunduğu illerde üniversite hastaneleri ve devlet hastanelerinden hocaların halkı bilinçlendirmek için ciddi çalışmalar yaptığını söyledi.

İnsanlara asbestli toprak yerine kimyasal boya ve kireçle badana yapmalarını öneren Prof. Dr. Karadağ, evlerde sıva şeklinde bulunan asbestli toprağın üzerinin ücretsiz olarak plastik boya ile kaplanacağını anlattı. İnsanları kanserden korumak istediklerini belirten Karadağ, “Eğer bir yerde vatandaş asbestli toprak soluyorsa kanser olma riski bu toprağı solumayan yere oranla 110 kat daha fazla artıyor. Akciğer kanseri olma riski ise 44 kat daha fazla.” dedi.

473 KÖY TEHLİKEDE

Şu anda Türkiye’de 1 milyon kişinin asbestle temasta olduğunu belirten Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Karadağ, şunları söyledi: “Bu bir milyon kişinin üçte biri yani 332 bin 600 kişi asbeste bağlı hastalanma riski olan kişiler. Bunlara ulaşırsak hastalanmasını engelleyebiliriz. Ama biz hiçbir şey yapmazsak en az bu kadar kişi hastalanacak ve bunlardan önümüzdeki 20 yılda 7 bin 638 kişinin akciğer zarı kanseri olmasını bekliyoruz. Ayrıca 2 bin 934 kişinin ise akciğer kanseri olması bekleniyor. Türkiye’deki 473 köyde bu durumu belirledik. Yine 2 bin 847 kişinin de solunum yetmezliğinden öleceğini hesaplıyoruz.”

Bu durum karşısında eli kolu bağlı kalmak istemediklerinin altını çizen Başhekim Mehmet Karadağ, “Halk sağlığı projesi kapsamında ayrılan paralar ile asbestli toprağın kullanıldığı köylerin belirlenerek TÜBİTAK işbirliği ile buralarda asbestli toprakla sıvalı yerleri plastik boya ile badana yapacağız. Köylüden de bir kuruş para almayacağız. Bu projeye Sağlık Bakanlığımız da büyük destek veriyor.” ifadesini kullandı.

Köy muhtarları ise asbestli toprak kullanılan yapıları tespit ederek yetkililerle önlem alacaklarını dile getirdi.

Bilgilendirmeye 60 muhtardan sadece 10 kadarının katılması dikkat çekti.