'Çocuklar, yetişkinlere oranla daha sık kazaya uğruyor'

Çeşitli nedenlerle çocukların yetişkinlere oranla daha sık kazaya uğradıklarını ifade eden İzmir Üniversitesi Çocuk Gelişimi Program Başkanı Yrd. Doç. Dr. Neslihan Koçer, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, kaza ve şiddet sonucu...

  • 688
'Çocuklar, yetişkinlere oranla daha sık kazaya uğruyor'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çeşitli nedenlerle çocukların yetişkinlere oranla daha sık kazaya uğradıklarını ifade eden İzmir Üniversitesi Çocuk Gelişimi Program Başkanı Yrd. Doç. Dr. Neslihan Koçer, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, kaza ve şiddet sonucu her yıl 950 bin çocuğun yaşamını yitirdiğine dikkat çekti ve alınması gereken önlemler konusunda uyarılarda bulundu. Çocukların kaza ve tehlikelere karşı korunmasından birinci derece sorumluların anne ve babalar olduğunu belirten Koçer, kaza meydana geldiğinde ebeveynin bilinçli ve doğru şekilde uyguladığı ilk yardımın çocuğun hayatta kalma şansını artıracağını vurguladı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, kazaların, özellikle 10-19 yaş arasındaki çocuklarda ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer aldığı bilgisini paylaşan Yrd. Doç. Dr. Koçer, her yıl 260 bin çocuk ve ergenin trafik kazaları sonucu öldüğünü, 10 milyondan fazla çocuğun ölümle sonuçlanmayan trafik kazası geçirdiğini, 170 binin üzerinde çocuk ve adölesan boğulma nedeniyle yaşamını yitirdiğini söyledi. Koçer, "Boğulma yönünden 5 yaşın altındakiler, yanıklar açısından da bebekler en riskli grup arasında yer almaktadır. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, son 5 yılda 120 bin çocuk ev kazası sonucu hastaneye müracaat etmiş ve 2 bini hayatını kaybetmiştir. Ev kazalarının yüzde 45.4' ü 0-6 yaş arası çocuklarda görülmektedir, 1-4 yaş arası çocukların yüzde 44'ünün ölüm nedeni kazalardır. Kazaların yüzde 58’i, çocuk bir erişkinin yanındayken gerçekleşmiştir. UNICEF’in bir araştırmasına göre, 0-6 yaş grubu çocuklarda en sık rastlanan kaza tipi yüzde 63 ile düşmelerdir; bunu kesikler, yanıklar, zehirlenmeler ve elektrik çarpmaları izlemekte olup mutfak, banyo, merdiven, balkon ve odalar yani evin her yeri aynı ölçüde tehlikededir.” diye ifade etti.

Koçer; bebekler için “Çok hızlı yemek yedirilmemeli, yemek sırasında güldürülmemeli. Küçük çocuklara fıstık, üzüm, patlamış mısır, çiğ sebze gibi yiyecekler verilmemeli, madeni para, boncuk, iğne, düğme gibi oyuncaklar ulaşabilecekleri yerde bırakılmamalı. Su kenarında yalnız bırakılmamalı, sandal gezilerinde havuza veya göle girerken yüzme bilmiyorlarsa can yeleği takılmalı. Kibrit, çakmak ve ateş yakmak için kullanılan diğer araç gereç de tehlike arz ediyor. Ocak üzerindeki tencere, tava ve çaydanlık gibi eşyalar çocukların erişemeyeceği şekilde yerleştirilmeli, yatakta sigara içilmemeli.” diye ifade etti. Güneş yanıklarını önlemek için yüksek koruma faktörlü ve UVA_UVB ışınlarını önleyici ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Koçer, çocukların özellikle 11.00-16.00 saatleri arasında güneş ışığından korunması gerektiğini sözlerine ekledi.

Düşmeler ve kırıkları önlemek için aydınlatma ve koruma engellerine özen gösterilmesi gerektiğini hatırlatan Koçer, zehirlenmeleri önlemek içinse tüm ilaç ve temizlik malzemelerinin çocukların kolay erişemeyeceği bir dolaba konulması ve kilitlenmesi gerektiğini vurguladı. Elektrik çarpmaları ile kesici ve tamir aletleri neden ile yaralanmaların da en sık görülen kazalar arasında bulunduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Neslihan Koçer, gerekli önlemlerin alınması konusunda en önemli görevin anne ve babalara düştüğünü belirtti.