Erken teşhis için kanser taraması

Kastamonu İl Sağlık Müdürü Çağdaş Derdiyok, 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası nedeniyle erken teşhis için vatandaşları kanser taramasına davet etti.

  • 1394
Erken teşhis için kanser taraması

Kastamonu İl Sağlık Müdürü Çağdaş Derdiyok, 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası sebebiyle açıklamalarda bulundu.

Kanserin erken tanı ile tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirten Kastamonu İl Sağlık Müdürü Çağdaş Derdiyok, rutin taramaların önemine değindi.

Kanser noktasında bilinçlenmek gerektiğini kaydeden Derdiyok, “Bilgi eksikliği, korku, ihmal gibi nedenlerle tanı geciktiğinde tedavi de güçleşmektedir. Aynı zamanda sosyal, psikolojik, ekonomik yönden de hasta, hasta yakınları ve toplumun önemli bir kısmını etkileyebilmektedir. Bu önemli sağlık sorununa halkın dikkatinin çekilmesi, toplumun kansere yönelik bilincinin arttırılması ve farkındalık oluşturulması amacıyla 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası olarak belirlenmiş olup her yıl düzenlenen etkinlikler kanser mücadelesinde oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Teknolojinin gelişmesi, tıbbın ilerlemesi ile elde edilen sonuçların daha etkin kullanılması, özellikle yapay zekanın günümüzde hızla yükselmeye başlaması ve sağlık okuryazarlığının halkı bilgilendirme, bilinçlendirme, farkındalık çalışmalarında kullanımı önem kazanmıştır.” dedi.

“Erken teşhis hayat kurtarır”

Erken teşhisin önemine değinen Derdiyok, “Birçok kanser, bir şeylerin yolunda gitmediğini gösteren erken belirti ve semptomlar gösterir. Bunlara meme, rahim ağzı, kolorektal, deri, ağız ve bazı çocukluk çağı kanserleri dahildir. Bunu bilmek önemlidir, çünkü kanseri erken teşhis etmek neredeyse her zaman tedaviyi ve hatta iyileştirmeyi kolaylaştırır, bu da kanser teşhisi konan kişilerin hayatta kalma şansının ve yaşam kalitesinin artması anlamına gelir. Dahası, kanserin erken uyarı işaretlerini tanımak uygun maliyetlidir ve çoğu durumda herhangi bir özel teknoloji gerektirmez. Her birimiz, vücudumuz için neyin normal olduğunu bilmek ve olağandışı değişiklikleri tanımak ve daha da önemlisi, derhal profesyonel tıbbi yardım almak için doğru bilgilerle güçlenebiliriz. Kanserin belirtileri pek çok farklı kanser türünde çeşitlilik gösterir ve hastalığın bulunduğu yere bağlıdır.” diye konuştu.

“Tarama yaş grubundaki tüm vatandaşlarımızı, ücretsiz olarak kanser taramalarını yaptırmak üzere davet ediyoruz”

Tarama yaş grubundaki tüm vatandaşları, ücretsiz olarak kanser taramalarını yaptırmak üzere sağlık kuruluşlarına davet eden Derdiyok, “Kanserle ilgili doğru bilgiye erişim, artan farkındalık, erken uyarı işaretlerini tanıma, sağlığımız hakkında bilinçli seçimler yapma ve kanserle ilgili kendi korkularımıza ve yanlış kanılarımıza karşı koyma konusunda güçlendirebilir. Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM) bünyesinde faaliyet gösteren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezleri’nde (ASM) 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir meme kanseri taraması, 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir rahim ağzı kanseri taraması, 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere 2 yılda bir kolorektal kanser taramaları ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tarama yaş grubundaki tüm vatandaşlarımızı, ücretsiz olarak kanser taramalarını yaptırmak üzere Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezine (KETEM), Aile Sağlığı Merkezlerine (ASM), Toplum Sağlığı Merkezlerine (TSM) davet ediyoruz.” dedi.