'Bizler bu muameleyi hak edecek ne yaptık?'

Gazi Esgin, çalıştığı Kastamonu Belediyesindeki mevcut görevinden alınarak Temizlik İşleri Müdürlüğünde görevlendirildi. Esgin, 'Bizler bu muameleyi hak edecek ne yaptık?' dedi.

  • 1352
'Bizler bu muameleyi hak edecek ne yaptık?'

Elazığ’da 1997 yılında vatani görevini yaparken PKK’lı teröristlerin kurduğu pusuda el bombasının infilak etmesi neticesinde sağ gözünü kaybeden, dalağı alınan, böbreğinin birini kaybeden, vücudunda onlarca metal şarapnel parçasıyla yaşamını sürdüren terör gazisi Murat Esgin, 1997 yılında gazilik ünvanının verilmesinin ardından Kastamonu Belediyesine ataması yapıldı.

Uzun yıllardır Kastamonu Belediyesindeki farklı birimlerde çalışan evli ve 4 çocuk babası Esgin, 31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerinde göreve gelen CHP’li Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı’nın imzası ile Fen İşleri Müdürlüğü görevinden alınarak Temizlik İşleri Müdürlüğüne atandı.

Yapılan atamanın ardından konuşan Esgin, her birimde çalışabileceğini ancak bir terör gazisi olarak kendisine yapılan muameleye üzüldüğünü söyledi.

"Askerliğimin bitmesine 4 gün kalmıştı"

El bombasının infilak etmesi sonucu gazilik ünvanı verildiğini anlatan Murat Esgin, "Askerliğimin bitmesine 4 gün kalmıştı. Çarşı içerisinde devriye atmıştık. Pasaj içerisinde yürüdüğümüz sırada bize teröristler el bombası attı. Önümüzde giden bir grup arkadaşımız daha vardı. Onlara kola şişesine basmamalarını söyledim. Sadece bunu söylediğimi hatırlıyorum. Toz dumandan hiçbir yer görünmüyordu. Elimi yüzüme getirdiğimde yüzümü temizlemek isterken parmaklarım yüzüme girdi. Gözüm avucumun içerisine doğru aktı. Yüzümün sağ kısmı komple yoktu. Yüzümü o şekilde görünce ben de orada bayıldım. Sağ gözüm şu anda yok, takma göz kullanıyorum. Yüzümün sağ kısmı o zamanlarda komple yoktu. Özel olarak el bombası yapmışlar. Bizim önümüzde yürüyen şehit ve gazi arkadaşlarımızdan artan şarapnel parçalarıyla ben yaralandım. Daha sonra İçişleri Bakanlığı tarafından gazilik ünvanı verildiği için beni Kastamonu Belediyesine görevlendirdiler. 1997 yılında temmuz ayında İçişleri Bakanlığından gelen yazıya istinaden Kastamonu Belediye Başkanlığına atamamız yapıldı. Engelli işçi olarak çalışmaya başladım. 1997 yılından bu tarafa şükürler olsun çalışıyoruz. 18 yıl boyunca evrak kayıtta görevlendirildim. Ardından asfalt plentine görevlendirdiler. Son 8 yıldan beri de Fen İşleri Müdürlüğü emrinde kantarda işçi olarak çalışıyordum." dedi.

"Benim yapabileceğim bir iş mi"

Yapılan atamayı gönderilen görevlendirme yazısı ile öğrendiğini belirten Esgin, "11 Haziran 2024 tarihinde aldığım tebliğde Fen İşleri Müdürlüğü emrinden alınarak Temizlik İşleri Müdürlüğüne işçi olarak verildiğim yazıyordu. Benim 4 tane çocuğum var, bunlar okuyor. Temizlik yapacakmışım, KASKİ’de görevlendirilmişim, bunlar hiç fark etmez. Benim çocuklarımın istikbali önemli. Ama benim yapabileceğim bir iş mi? Sayın Başkanımız Hasan Baltacı, bizlere derse ki 'çöp arabasının arkasına geçip çöp toplayacaksın', toplarım, 'eline süpürgeyi alıp cadde boyunu süpür' derse başımın üstünde yeri var. Sayın Başkanımız bizleri bu işlere layık gördükten sonra benim için hangi görev verilmiş hiç sıkıntı değil. Çöpte de çalışırım, kanalizasyonda da çalışırım, su arıtmada da çalışırım, her yerde çalışırım. Kazma kürek işlerinde de çalışırım. Bana verdikleri cevap şöyle oldu, 'Sayın Başkanımızın bilgisi dahilinde, gazi olduğunu biliyor, pankreas kanseri olduğunu da biliyor.' Gözünün önünde, her şeyi biliyor ve 'benim bilgim dahilinde' diyerek 'gitsin Temizlik İşleri Müdürlüğünde görevine başlasın' diyor. Ben de bayram tatili bittikten sonra Temizlik İşleri Müdürlüğüne giderek buradaki yeni görevime başlayacağım." diye konuştu.

"Şehit aileleri ve gaziler olarak bizler bu muameleyi hak edecek ne yaptık"

Sağlık sorunları sebebiyle Temizlik İşleri Müdürlüğündeki işlerin kendisinin yapabileceği bir iş olmadığını belirten Esgin, "Bu vatan bizim, bizler de bu vatan için canımızı, kanımızı, vücudumuzdaki bazı uzuvları kaybetmişiz. Niye vatanımız için kaybettik? Eğer gece Kastamonu Belediye Başkanımız Hasan Baltacı rahat uyuyabiliyorsa, şehitlerimiz ve gazilerimiz sayesindedir. Eğer bu makamları bizlere layık görüyorlarsa bizler seve seve buralarda da çalışırız. İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya’dan bir isteğim var, şehit aileleri ve gaziler olarak bizler bu muameleyi hak edecek ne yaptık? Bizlerin vatanı kurtarmak dışında ne kusuru vardı da bizleri buralara gönderiyorlar. Ne kusurumuz var da bizlere böyle davranıyorlar. Bir gaziyi bu kadar da rencide etmenin bir anlamı yok." ifadelerini kullandı.

Belediye açıklama yaptı

Öte yandan yaşanan durumun gündeme gelmesinin ardından Kastamonu Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, "Belediyemizin personel kaynağının daha etkin ve verimli kullanılması, Kastamonu Belediyesinin kurumsallaşması ile mümkündür ve milletimize sözümüzdür. Bu amaçla 11 Haziran 2024 tarihinde kurumumuz içinde ihtiyaç duyulan noktalara 55 personeli kapsayan yeni görevlendirmeler gerçekleştirilmiştir. Başta temel belediyecilik hizmetindeki kaliteyi arttırma ve özellikle 9 günlük Kurban Bayramı tatili süresince şehrimiz genelinde temel belediyecilik hizmetlerinde aksaklık yaşanmasının önüne geçmeyi hedefleyen bu görev değişiklikleri sayesinde Kastamonumuz huzurlu ve mutlu bir bayram geçirmiştir. 11 Haziran’da gerçekleştirilen görevlendirmeler kapsamında belediye işçimiz gazi ünvanına sahip personelimiz Murat Esgin’in Fen İşleri Müdürlüğünden Temizlik İşleri Müdürlüğüne görevlendirilmesi 14 Haziran 2024 tarihinde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Sayın Harun Köksalan ve Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kastamonu Şube Başkanı Sayın Dursun Kan’ın Belediye Başkanımız Sayın Hasan Baltacı’ya gerçekleştirdikleri ziyarette gündeme gelmiştir. İşçimiz Murat Esgin’in ilgili müdürlerimiz, belediye başkan yardımcılarımız ve belediye başkanımız yerine çözümü AK Parti binalarında aramasını ve özenmemiz gereken gazilik ünvanının siyasi istismara dönüştürülmesini milletimiz vicdanına emanet ediyoruz." denildi.

Açıklamada, Murat Esgin’in 2020-2024 yılları arasında aldığı izinlerle birlikte toplam 1165 gün iş yerinden uzak olduğu ifade edilerek, Esgin’in yapılacak sağlık kontrolünün ardından çalışacağı pozisyonun belirleneceği belirtildi.